Δημοσιεύθηκε την

CBD και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Το έλαιο CBD (κανναβιδιόλη) προέρχεται από τα φύλλα και τα άνθη της κάνναβης. Η κανναβιδιόλη δεν είναι ψυχοδραστική ουσία. Δρα στο ενδοκανναβιδοειδές σύστημα, το οποίο εμπλέκεται σε πολλές φυσιολογικές λειτουργίες, όπως η διάθεση, η φλεγμονή, ο μεταβολισμός και λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα(ECS) αποτελείται από υποδοχείς κανναβινοειδών, ενδογενή κανναβινοειδή (ενδοκανναβινοειδή) και τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση και την αποδόμηση των ενδοκανναβινοειδών.

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται σε μια ποικιλία υγιεινών, λιπαρών τροφών όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, οι σπόροι κάνναβης και οι σπόροι chia.

Εμπλέκονται στη σύνθεση  των κανναβινοειδών που παράγονται στο σώμα μας και στην ανάπτυξη και επιδιόρθωση των υποδοχέων ECS.

Όταν δεν λαμβάνετε επαρκή ωμέγα-3 από τη διατροφή σας, το ECS σας θα υποφέρει. Όχι μόνο δεν θα μπορεί να δημιουργήσει τα ενδοκανναβινοειδή, αλλά και οι υποδοχείς τους θα δυσλειτουργούν. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεπάρκεια ωμέγα-3 μπορεί να ευθύνεται εν μέρει για το υποθετικό σύνδρομο ανεπάρκειας ενδοκανναβινοειδών.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται σε πολλές πτυχές του ECS και η λήψη τους στη διατροφή μας είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του.

Τα  φυσικά ενδοκανναβινοειδή του σώματος  (τα κανναβινοειδή που παράγονται στο εσωτερικό του σώματος αντί να προέρχονται από εξωτερικές πηγές) είναι κατασκευασμένα από τα  ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα κύτταρα του σώματός μας. Επομένως, όταν τρώμε τροφές (π.χ. ξηρoύς καρπούς, ψάρια, λιναρόσπορους) ή λαμβάνουμε συμπληρώματα που περιέχουν ωμέγα-3  λιπαρά οξέα, το σώμα τα μετατρέπει σε ενδοκανναβινοειδή.

Το έλαιο CBD έχει αναλογία 3:1 των Ω6 προς Ω3 λιπαρών οξών, που θωρείται η τέλεια αναλογία των ωμέγα λιπαρών οξών για τον ανθρώπινο οργανισμό, την οποία δεν συναντάμε σε κανένα άλλο έλαιο.

Εξαιτίας της αλληλεπίδρασή τους με το ECS, η επαρκής πρόσληψη ωμέγα-3 μπορεί να ενισχύσει τα οφέλη της CBD, αυξάνοντας την απορρόφησή της στον οργανισμό μας.