Δημοσιεύθηκε την

Προφυλαχθείτε και Μαυρίστε

Ο ήλιος ήταν ανέκαθεν η καταλυτική δύναμη που αποκάλυπτε τα πάντα

Μόνο που, τώρα πια, ο ήλιος τείνει να ανακηρυχθεί και σε δύναμη «καταστροφής».

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος, η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου είναι η κύρια αιτία πρόκλησης καρκίνου του δέρματος.

Προφυλαχθείτε έξυπνα από τον ήλιο και προστατευτείτε.

Εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των σχετικών κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε αυστηρότερους κανονισμούς για τις ετικέτες που φέρουν τα αντηλιακά προϊόντα, απαγορεύοντας σημάνσεις όπως «100% προστασία από τον ήλιο», γιατί δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως 100% προστασία από τον ήλιο ή ασφαλές μαύρισμα.

Το πιο σημαντικό είναι οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι τα αντηλιακά φίλτρα προστασίας είναι μόνο ένα από μια σειρά μέτρων απαραίτητων για την αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο.

Τέλειο μαύρισμα λοιπόν ή τέλεια επιδερμίδα;

Και γιατί όχι και τα δύο, γιατί να μην υπάρχει ένα σωστό μαύρισμα χωρίς να παραμελείται η προστασία της επιδερμίδας;

Έτσι κι αλλιώς, το μαύρισμα, τουλάχιστο μέσα σε ορισμένα πλαίσια, είναι ο μηχανισμός αυτοπροστασίας του ανθρωπίνου δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, που προκαλεί πρόωρη γήρανσή του και καρκίνο του δέρματος.

Με μέτρια έκθεση στον ήλιο, η επιδερμίδα παράγει μια σκούρα χρωστική ουσία, που λέγεται μελανίνη και η οποία μπορεί να απορροφά τις υπεριώδεις ακτίνες (τουλάχιστο ένα μέρος τους).

Οσο συσσωρεύεται η μελανίνη, τόσο το δέρμα μαυρίζει. Αυτή είναι η διαδικασία του φυσικού μαυρίσματος.

Οι μελαμψοί άνθρωποι διαθέτουν περισσότερα μελανοκύτταρα άρα και μελανίνη στο δέρμα τους, ενώ οι ανοιχτόχρωμοι λιγότερα. Γι’ αυτό οι μελαχρινοί παθαίνουν πιο δύσκολα εγκαύματα από τους ξανθούς.

Πόσο μπορούμε να κάτσουμε κάτω από την ήλιο χωρίς να κινδυνεύουμε;

Ποια είναι η καλύτερη προστασία από τον ήλιο την καλοκαιρινή περίοδο;

Η πλέον ασφαλής λύση είναι ένα χοντρό πουκάμισο με μακριά μανίκια! Ειδικά για όσους εργάζονται ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο.

Για αυτούς βέβαια αλλά και για όσους «συναντάνε» τον ήλιο στις παραλίες, οι ειδικοί προτείνουν, για να αυξηθεί ο χρόνος ασφαλούς παραμονής κάτω από τον ήλιο, να «βοηθάνε» το δέρμα τους με πρόσθετα, ειδικά γαλακτώματα και λάδια, που απορροφούν μέρος των υπεριωδών ακτίνων.

Μάλιστα, ανάλογα με το δέρμα, μπορούν να επιλέξουν και τον αντίστοιχο δείκτη προστασίας.

Προσοχή! Όπως και όλα τα πράγματα, έτσι και το μαύρισμα θέλει τρόπο!

Χαμηλός δείκτης προστασιας από την πρώτη μέρα και υπερβολική έκθεση στον ήλιο δε σημαίνει τέλειο, ασφαλές μαύρισμα. Διαβάστε πιο κάτω 4 απλές οδηγίες:

  1. Ξεκινάτε την Ηλιοθεραπεία Σταδιακά

Με δείκτες πάνω από 8-10 για τις πρώτες 4-5 μέρες των διακοπών. Έτσι θα προετοιμάσετε την επιδερμίδα σας να δεχθεί τις ακτίνες του ήλιου και να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς άμυνάς της, δηλαδή τη μελανίνη.

Λάβετε υπ’ όψιν σας δε ότι η μελανίνη χρειάζεται τουλάχιστον δύο ημέρες για να ανεβεί στην επιφάνεια και να δημιουργηθεί το πολυπόθητο μαύρισμα.

  1. Ξεκινάτε την Ηλιοθεραπεία Νωρίς

Μην παραμένετε στον ήλιο μεταξύ 11 και 3 το μεσημέρι, τις ώρες αυτές οι ακτίνες του είναι ιδιαίτερα καταστροφικές για το δέρμα. Μη φύγετε από την παραλία, απλά βάλτε το αντηλιακό και καθήστε κάτω από μια ομπρέλα.

Βουτιές επιτρέπονται, για να δροσίζεστε, φροντίστε όμως να σκουπίσετε καλά το δέρμα ύστερα από κάθε βουτιά, το νερό που μένει στην επιδερμίδα πολλαπλασιάζει την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας και ταυτόχρονα αφυδατώνει την επιδερμίδα.

  1. Όχι Υπερβολές!

Αντισταθείτε στο υπερβολικό μαύρισμα, έχει ολέθριες συνέπειες για το δέρμα. Επιπλέον, η υπερβολική ηλιοθεραπεία προσβάλλει και τους μηχανισμούς παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα το δέρμα να χαλαρώσει γρηγορότερα και πιο έντονα.

  1. Όχι Ήλιο αν το Δέρμα Είναι Ερεθισμένο.

Οι όποιοι ερεθισμοί, είτε από κάποιο δερματολογικό αίτιο είτε από π.χ. αποτρίχωση, κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο και ευάλωτο στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Ακολουθήστε τους κανόνες αυτούς για να μαυρίσετε σωστά και με ασφάλεια.

Σε τελική ανάλυση αν θέλετε να ξεκινήσετε το καλοκαίρι… μαυρισμένοι, υπάρχουν και τα προϊόντα self tan που επιτυγχάνουν ένα απαλό ή πιο έντονο χρώμα (ανάλογα με το τι θα επιλέξετε), το οποίο πλέον μοιάζει πολύ με αυτό που προσφέρει ο ήλιος.

Λάβετε υπ’ όψιν όμως ότι το μαύρισμα, που προσφέρουν τα προϊόντα self tan είναι επιφανειακό και δεν παρέχει προστασία από τον ήλιο, επομένως, η χρήση αντιηλιακού κατά τις ώρες έκθεσης στον ήλιο και όλα τα μέτρα αντιηλιακής προστασίας θα πρέπει να ακολουθούνται κανονικά.

Ο ήλιος κάνει καλό, αλλά με μέτρο!

Η ωφέλεια είναι μεγαλύτερη, αν συνδυαστεί όχι με την ξάπλα της ηλιοθεραπείας, αλλά με πολύ κολύμπι και παιχνίδι στην παραλία, αποφεύγοντας τις ώρες της ημέρας, που ο ήλιος είναι πιο δυνατός. Πηγή: PharmaManage.gr

Σχετικά προϊόντα στο Herbpharmacy.gr

Hydrovit Sun High Protection Spray SPF30 Αντηλιακό Εκνέφωμα 150ml Απο €17.20 μόνο €13.76
Avene Creme Teinte SPF50+ 50ml Από €21.90 μόνο €15.40