Δημοσιεύθηκε την

Η δύναμη του σκόρδου!

To σκόρδο αποτελεί έναν καρπό ο οποίος χρησιμοποιείται εδώ και πολλούς αιώνες τόσο στην μαγειρική για την ξεχωριστή του γεύση και άρωμα αλλά και στον τομέα της ιατρικής.

Σήμερα το σκόρδο αποτελεί έναν πολυδύναμο καρπό, ο οποίος χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας, μεταξύ αυτών και για της καρδιαγγειακής νόσου, της υπέρτασης και της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι είναι το σκόρδο

Το σκόρδο προέρχεται από το φυτό Allium sativum L.. Αρχικά καλλιεργούνταν στην Ασία, ενώ σήμερα φύεται σε όλον τον κόσμο. Το δραστικό μέρος του φυτού εντοπίζεται στο βολβό του φυτού, ο οποίος περιέχει 4-20 σκελίδες που περιβάλλονται από λευκά φύλλα.

Έχει ιδιαίτερα έντονη και καυτερή γεύση, καθώς περιέχει μια σειρά από θειούχες ενώσεις. Είναι πλούσιο σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και σε μέταλλα. Η κύρια δραστική ένωση του σκόρδου, υπεύθυνη για τις ιδιότητες και τις δράσεις του, είναι η αλισίνη και οι θειούχες ενώσεις που προέρχονται από αυτήν.

Δράσεις και ιδιότητες

Αντιοξειδωτική προστασία

To σκόρδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις οι οποίες συμβάλουν στην μείωση του οξειδωτικού stress και στην πρόληψη εμφάνισης εκφυλιστικών ασθενειών όπως είναι η καρδιαγγειακή νόσος και ο καρκίνος. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου καταστρέφονται με το μαγείρεμα για το λόγο αυτό προτιμάται να καταναλώνεται φρέσκο ή το εκχύλισμα αυτού μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Αρτηριακή πίεση

Μία από τις πιο γνωστές δράσεις του σκόρδου είναι η επίδρασή του στην αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με μελέτες το εκχύλισμα σκόρδου επιδρά τόσο στη συστολική (10-11 mmHg ) όσο και στη διαστολική (6-8 mmHg) αρτηριακή πίεση. Η αντιυπερτασική δράση του σκόρδου οφείλεται στο ότι μιμείται τη δράση των προσταγλαδινών, με αποτέλεσμα να μειώνει τις περιφερειακές αντιστάσεις των αγγείων και κατ’ επέκταση την αρτηριακή πίεση. Ημερήσια πρόσληψη 240-960mg ωριμασμένου σκόρδου με περιεκτικότητα σε S-allylcysteine στα 0.6-2.4mg, μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε διάστημα 12 εβδομάδων.

Καρδιαγγειακή προστασία

Μία από τις πιο σημαντικές δράσεις του σκόρδου είναι η θετική του επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία και συγκεκριμένα στην πρόληψη εμφάνισης αθηροσκλήρωσης. Το σκόρδο επιδρά στην πηκτικότητα του αίματος, έχει ινωδολυτικές ιδιότητες και μειώνει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης. Για το λόγο αυτό φαίνεται να μειώνει το ποσοστό αλλά και το ρυθμό δημιουργίας αθηρωματική πλάκας στα αγγεία καθώς και την εμφάνιση αγγειακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθάει σε σημαντική μείωση της ολικής χοληστερόλης (~8%), αυξάνει την HDL χοληστερόλη, ενώ δεν επηρεάζει τα τριγλυκερίδια ορού.

Κρυολόγημα

Εδώ και πολλούς αιώνες το σκόρδο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μολύνσεων καθώς και για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Η συστηματική λήψη σκόρδου, φάνηκε πως βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης κρυολογήματος, ενώ σε περίπτωση μόλυνσης με κάποιο ιό, συμβάλει επίσης την πιο ήπια εμφάνιση συμπτωμάτων.

Candida albicans

Το σκόρδο παρουσιάζει ισχυρές αντιμυκητιασιακές και αντιιικές ιδιότητες. Ο λόγος είναι το εκχύλισμά του, περιέχει ουσίες που μειώνουν την πρόσληψη οξυγόνου από τα μικρόβια, αναστέλλει τη σύνθεση ζωτικών μορίων για την επιβίωση των παθογόνων μικροοργανισμών με αποτέλεσμα να οδηγεί στην καταστροφή τους. Χάρη στην παραπάνω δράση πολλά συμπληρώματα διατροφής για την αντιμετώπιση της καντιντίασης (εντερικής ή κολπίτιδας) περιέχουν εκχύλισμα σκόρδου.

Καρκίνος

Σύμφωνα με πολλές επιδημιολογικές μελέτες, το σκόρδο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και επιδρά σημαντικά στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου και ιδιαίτερα όσον αφορά καρκίνους του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως είναι του στομάχου, του εντέρου και του οισοφάγου. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του σκόρδου έγκειται στο ότι αναστέλλουν την προσκόλληση καρκινογόνων ουσιών στο DNA των κυττάρων και συμβάλλουν στην καταστροφή τους μέσω της ισχυρής αντιοξειδωτικής τους δράσης. Επιπλέον φαίνεται πως μεσολαβεί στον πολλαπλασιασμό και στην απόπτωση των καρκινικών κυττάρων.

Διαβήτης

Ο ρόλος του σκόρδου στο σακχαρώδη διαβήτη είναι υπό μελέτη. Σύμφωνα με πολλές πειραματικές μελέτες, οι θειούχες ενώσεις που περιέχονται στο σκόρδο (alliin, allicin, diallyl disulfide, diallyl trisulfide, diallyl sulfide, S-allyl cysteine, ajoene και allyl mercaptan) φαίνεται πως έχουν υπογλυκαιμική δράση. Το εκχύλισμα σκόρδου φάνηκε πως είναι αποτελεσματικό στη μείωση της αντίστασης της ινσουλίνης, βελτιώνοντας έτσι το γλυκαιμικό έλεγχος ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Μορφές και δοσολογία

Τα συμπληρώματα σκόρδου ενδέχεται να περιέχουν ξηρό, φρέσκο, ωριμασμένο και ψυχρής έκθλιψης σκόρδο καθώς και έλαιο σκόρδου, με το καθένα να έχει διαφορετικές επιδράσεις στον οργανισμό και ιδιότητες. Σημαντικό είναι το συμπλήρωμα να είναι έχει τιτλοδοτηθεί και να αναγράφει στη διατροφική ετικέτα τη συγκέντρωσή του σε αλισίνη ή άλλη δραστική ένωση αυτής.

Αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις

Η υπερβολική κατανάλωση σκόρδου μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, φούσκωμα καθώς και δυσάρεστη οσμή. Καθώς το σκόρδο επιδρά στην πηκτικότητα του αίματος η λήψη του παράλληλα με αντιπηκτική ή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή αντενδείκνυται. Επίσης άτομα με έλκος και προβλήματα θυρεοειδούς, έγκυος και θηλάζουσες γυναίκες δε συστήνεται να λαμβάνουν συμπληρώματα σκόρδου.

Πηγή: Vita4you

Superfoods Odorless Garlic 300mg 50caps – 14.90 11.17

Superfoods Odorless Garlic 300mg 50caps
Μετάβαση στο περιεχόμενο