
Ως νευροπάθεια ορίζεται οποιαδήποτε ασθένεια ή διαταραχή που επηρεάζει την λειτουργία των νεύρων στο σώμα ενός ατόμου και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και οδυνηρά συμπτώματα.
Διατίθενται συμβατικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της νευροπάθειας. Ωστόσο, προτείνεται η χρήση συμπληρωμάτων, δεδομένου ότι έχουν λιγότερες παρενέργειες και μπορούν να ωφελήσουν την υγεία και την ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού.
Μπορεί να συνδυάσετε αυτά τα συμπληρώματα με άλλες θεραπείες και φάρμακα ,ωστόσο πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα θεραπείας σας συστήνεται να ενημερώσετε το γιατρό σας.
- Βιταμίνες Β
Οι βιταμίνες Β είναι χρήσιμες στη θεραπεία της νευροπάθειας καθώς υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β είναι μία αιτία περιφερικής νευροπάθειας και εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα νεύρα.
Τα συμπληρώματα πρέπει να περιλαμβάνουν βιταμίνη Β-1 (θειαμίνη), Β-6 και Β-12. Μπορείτε να επιλέξετε να τα πάρετε ξεχωριστά ή σε ένα σύμπλεγμα βιταμινών Β.
Η βιταμίνη Β-1, η οποία είναι επίσης γνωστή ως θειαμίνη, μειώνει τα επίπεδα πόνου και φλεγμονής και αποτρέπει την κυτταρική βλάβη.
Η βιταμίνη Β-6 μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της κάλυψης των νευρικών απολήξεων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην παίρνετε περισσότερα από 200 χιλιοστόγραμμα (mg) B-6 την ημέρα.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β είναι: κρέας, πουλερικά και ψάρια, θαλασσινά, αυγά, γαλακτοκομικά τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, εμπλουτισμένα δημητριακά, λαχανικά
- Άλφα-λιποϊκό οξύ
Το άλφα-λιποϊκό οξύ είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να είναι χρήσιμο στη θεραπεία της νευροπάθειας που προκαλείται από τον διαβήτη ή τη θεραπεία του καρκίνου. Λέγεται ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει τη λειτουργία των νεύρων και ανακουφίζει τα δυσάρεστα συμπτώματα στα πόδια και στα χέρια όπως:
πόνος, κνησμός, μυρμήγκιασμα, τσίμπημα& μούδιασμα.
Μπορεί να ληφθεί σε μορφή συμπληρώματος ή να χορηγηθεί ενδοφλεβίως. Μπορείτε να παίρνετε 600 έως 1.200 mg την ημέρα σε μορφή κάψουλας.
Τρόφιμα που έχουν ίχνη αλφα-λιποειδούς οξέος είναι:
συκώτι, κόκκινο κρέας, μπρόκολο, μαγιά μπύρας, σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών.
- Ακετυλο-L-καρνιτίνη
Η ακετυλο-L-καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ ,το οποίο έχει ενεργό ρόλο στην αντιοξειδωτική δράση των κυττάρων. Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας, να δημιουργήσει υγιή νευρικά κύτταρα και να μειώσει τον πόνο σε άτομα με νευροπάθεια. Μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα με τυπική δοσολογία 500 mg δύο φορές την ημέρα.
Οι πηγές τροφίμων της ακετυλο-L-καρνιτίνης περιλαμβάνουν:
κρέας, ψάρι, πουλερικά&γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Ν-ακετυλο κυστεΐνη
Η Ν-ακετυλο κυστεΐνη είναι μια μορφή κυστεΐνης. Είναι αντιοξειδωτικό και αμινοξύ. Οι πολλές ιατρικές χρήσεις του περιλαμβάνουν τη θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου και τη μείωση της φλεγμονής.
Η Ν-ακετυλο κυστεΐνη δεν βρίσκεται φυσικά στα τρόφιμα, αλλά η κυστεΐνη βρίσκεται στις περισσότερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Μπορείτε να το πάρετε ως συμπλήρωμα σε ποσότητες 1.200 mg μία ή δύο φορές την ημέρα.
- Κουρκουμίνη
Η κουρκουμίνη είναι ένα βότανο μαγειρικής γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αναλγητικές του ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια σας. Διατίθεται σε μορφή συμπληρώματος ή μπορείτε να πάρετε 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη σκόνη με 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρέσκια πιπεριά τρεις φορές την ημέρα.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φρέσκο κουρκουμά σε σκόνη για να φτιάξετε τσάι. Μπορείτε να το προσθέσετε σε τρόφιμα όπως κάρυ, σαλάτες αυγών και smoothies γιαουρτιού
- Ιχθυέλαιο
Το ιχθυέλαιο είναι χρήσιμο στη θεραπεία της νευροπάθειας λόγω των αντιφλεγμονωδών του αποτελεσμάτων και της ικανότητάς του να επιδιορθώνει τα κατεστραμμένα νεύρα. Είναι πλούσιο σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και δείχνει να μειώνει τα τριγλυκερίδια. Βοηθά επίσης στην ανακούφιση του πόνου και μειώνει και τα συμπτώματα της ρευματοειδής αρθρίτιδας.. Διατίθεται σε μορφή συμπληρώματος. Μπορείτε να πάρετε 2.400 έως 5.400 mg ανά ημέρα.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιέχονται στα εξής τρόφιμα:
σολομός, καρύδια, σαρδέλες, λάδι canola, σπόροι chia, λιναρόσποροι, σκουμπρί,
μουρουνέλαιο, ρέγγα, στρείδια, αντσούγιες & χαβιάρι.