Δημοσιεύθηκε την

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΕΓΚΥΟΥ

Για να εξασφαλίσετε την ανάπτυξη του μωρού σας σε ένα υγιές περιβάλλον θα πρέπει να τρέφεστε όσο γίνεται καλύτερα και να διατηρείτε το σώμα σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Το ζήτημα δεν είναι να θεσπίσετε κάποια ειδική διατροφή για το διάστημα της εγκυμοσύνης σας, αλλά να έχετε ένα διαιτολόγιο που θα έχει ποικιλία τροφών. Αν η διατροφή σας είναι σε κάτι ανεπαρκής, αυτό θα επηρεάσει όχι μόνο την υγεία σας, αλλά και την επιτυχή αντιμετώπιση της εγκυμοσύνης και της διατροφής του μωρού.

ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΩ;

Κατά την εγκυμοσύνη τόσο για το καλό σας όσο και για το καλό του μωρού θα πρέπει να πάρετε βάρος. Σήμερα, πιστεύεται ότι η μέλλουσα μητέρα πρέπει να παίρνει πολύ περισσότερο βάρος απ’όσο εθεωρείτο άλλοτε υγιές, τώρα πια είναι γνωστό πως μια λογική αύξηση του βάρους αποτελεί ουσιώδη παράγοντα. Το βάρος που κερδίζουν οι έγκυες κυμαίνεται μεταξύ 9-13,5 κιλών, το οποίο συνήθως παρουσιάζει τη μεγαλύτερη του αύξηση το διάστημα μεταξύ της 24ης και 32ης εβδομάδας. Η μήτρα, το μωρό, ο πλακούντας και τα υγρά καλύπτουν περισσότερο απ’το μισό του συνολικού βάρους που κερδίζει η μέλλουσα μητέρα, η οποία παράλληλα παράγει περισσότερο αίμα και χρειάζεται να αποθηκεύει λίπος για την περίοδο του θηλασμού. Αυτά τα αποθέματα λίπους παραμένουν και μετά τον τοκετό και συνήθως εξαφανίζονται σταδιακά με το θηλασμό και την άσκηση.

Μια μελέτη που έγινε πρόσφατα στην Αγγλία απέδειξε ότι στις περιπτώσεις που οι μητέρες δεν τρέφονταν σωστά, όσον αφορά στην λήψη θερμίδων, βιταμινών και μεταλλικών αλάτων ο δείκτης γεννήσεων ελλιποβαρών μωρών ήταν υψηλότερος. Από την άλλη μεριά υπάρχει χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης σωματικών και διανοητικών ανωμαλιών καθώς και αυτομάτων εκτρώσεων και θανάτων νεογνών όταν οι μητέρες έχουν κερδίσει σχετικά μεγάλο βάρος κατά την εγκυμοσύνη (χωρίς να γίνουν παχύσαρκες) και τα μωρά γεννιούνται βαρύτερα. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι η παράταση των ωδίνων του τοκετού βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τον τρόπο κατά τον οποίο έχει μεγαλώσει η μήτρα κατά την εγκυμοσύνη, πράγμα που εξαρτάται από τη σωστή διατροφή της μητέρας.

ΠΟΣΟ ΒΑΡΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΤΕ
Σήμερα θεωρείται ότι το μίνιμουμ του βάρους που πρέπει να παίρνουν οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες είναι 11 κιλά. Όταν η γυναίκα τρώει ότι της χρειάζεται το βάρος που κερδίζει συνήθως ακολουθεί ένα φυσικό διάγραμμα που μπορεί να προβλεφθεί. Δεν αποκλείεται να αρχίσετε να κερδίζετε βάρος και να δείτε τη σιλουέτα σας ν’αλλάξει από τη στιγμή που θα επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη σας (6η-8η βδομάδα). Πάντως το πόσο βάρος κερδίζετε είναι κάτι που θ’αρχίσει να παρακολουθείται περίπου μετά τη συμπλήρωση της 12ης εβδομάδας. Αυτό είναι το χρονικό σημείο από το οποίο και θα πρέπει να αρχίσετε τους υπολογισμούς σας.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Οι περισσότερες οδηγίες για το τι πρέπει να τρώει η έγκυος ημερησίως, οι οποίες σχεδόν πάντα είναι κάποιοι μακροσκελείς κατάλογοι τροφίμων, που πρέπει να μαγειρευτούν αφού μετρηθούν προσεκτικά, δεν λαμβάνουν υπόψη το πόσο απασχολημένες είναι οι περισσότερες γυναίκες ούτε το γεγονός ότι μπορεί να μη βρίσκονται στο σπίτι τους τις ώρες των γευμάτων. Προκειμένου να σας απασχολούν κάποιες ακριβείς μερίδες η λίστες, προτιμότερο είναι να κατανοήσετε το γιατί έχετε ανάγκη από ορισμένες θρεπτικές ουσίες και να κάνετε το δικό σας προγραμματισμό για την υγιεινή διατροφή σας.

ΤΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ

Η όρεξή σας θα ανοίξει και περί τον τέταρτο μήνα μπορεί να αισθάνεστε διαρκώς πεινασμένη. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η φύση εξασφαλίζει ότι η τροφή που παίρνετε είναι επαρκής για σας και το μωρό σας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε για δύο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να τρώτε περισσότερο εφόσον ο μεταβολισμός σας επιταχύνεται όμως οι απαιτήσεις του οργανισμού για αύξηση της ενέργειας κυμαίνονται γύρω στο 15% που σημαίνει ότι 500 θερμίδες παραπάνω την ημέρα είναι αρκετές.

Ακόμη και η παραμικρή ποσότητα αυτών που τρώτε πρέπει να είναι κατάλληλη και για σας και για το μωρό. Αν τρώγατε καλά προτού μείνετε έγκυος πρέπει να είσαστε αρκετά υγιής ώστε να ξεπεράσετε την περίοδο των ναυτιών όσο κι αν διαρκέσει. Καθώς η εγκυμοσύνη σας προχωρεί δοκιμάστε να τρώτε περισσότερες φορές κι από λίγο ας πούμε πέντε ή έξι γεύματα την ημέρα αντί των τριών και οπωσδήποτε πλουσιότερων που μάλλον αποτελούσαν τη συνήθειά σας. Τα ελαφρά και συχνά γεύματα πάντοτε χωνεύονται ευκολότερα. Οι συσπάσεις του εντέρου επιβραδύνονται κατά την εγκυμοσύνη κι έτσι το στομάχι αδειάζει με αργότερο ρυθμό και δεν πρέπει να παραφορτώνεται. Το αναπτυσσόμενο μωρό πιέζει προς το στομάχι κατά το τελευταίο τρίμηνο περιορίζοντας τη χωρητικότητα του έτσι ένα ελαφρό γεύμα χωράει ευκολότερα και σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ

Ο γενικός κανόνας που ισχύει είναι ότι οι τροφές έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία όσο λιγότερο επεξεργασμένες και μαγειρεμένες είναι και συνεπώς όποτε μπορείτε θα πρέπει να διαλέγετε φρέσκες ωμές πλήρεις τροφές. Έτσι λοιπόν δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι:

Στις επεξεργασμένες τροφές, οι θρεπτικές ουσίες είναι περιορισμένες ή ανύπαρκτες από την κονσερβοποίηση, την παστερίωση ή την κατάψυξη.

Οι τροφές στις οποίες έχουν προστεθεί συντηρητικά καρυκεύματα και χρωστικές περιέχουν μεγάλο ποσοστό ανεπιθύμητων χημικών ουσιών.

Τα προϊόντα από λευκό αλεύρι ή οτιδήποτε στο οποίο έχει προστεθεί ζάχαρη, ενώ έχουν πολλές θερμίδες είναι περιορισμένης θρεπτικής αξίας.

Τα γλυκά αεριούχα ροφήματα περιέχουν κενές θερμίδες και ανεπιθύμητα πρόσθετα.

Ο δυνατός καφές και το τσάι επηρεάζουν δυσμενώς το πεπτικό σύστημα η τανίνη του τσαγιού που πίνεται μετά από ένα γεύμα μπορεί να εμποδίσει την αφομοίωση του σιδήρου που περιέχεται στην τροφή. Η καφεΐνη και η ταννίνη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να μην κάνουν καλό στο μωρό.

Αν καταναλώνετε πολλές βιομηχανοποιημένες τροφές που περιέχουν πολύ αλάτι όπως είναι τα τσιπς οι εμφιαλωμένες σάλτσες οι πακεταρισμένες σούπες ή τα παστά ψάρια, ίσως θα σαν δυσκολεύουν στον υπολογισμό του νατρίου που προσλαμβάνει ο οργανισμός.

Τροφές, όπως τα λαχανικά που δεν είναι πραγματικά φρέσκα έχουν περιορισμένη θρεπτική αξία. Να προσέχετε μήπως ο φλοιός των φρούτων και των λαχανικών έχει προσβληθεί από αρρώστια ή μήπως οι τροφές είναι μουχλιασμένες ή μπαγιάτικες. Η αφαίρεση της μούχλας δεν αρκεί..

ΖΩΤΙΚΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Δεν θα χρειαστεί να τρώτε περισσότερο απ’όσο τρώγατε πριν από την εγκυμοσύνη, θα πρέπει όμως να ξέρετε τι θρεπτικές ουσίες περιέχονται σ’αυτά που τρώτε.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

Οι ανάγκες σας σε πρωτεΐνες αυξάνονται κατά 50% περίπου κι έτσι η διατροφή σας θα πρέπει να εμπλουτισθεί με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Τις πρωτεΐνες που σας χρειάζονται μπορείτε να τις κερδίσετε, τρώγοντας, σε μια μέρα, τρία αυγά, 100 γραμμάρια τυρί και ½ λίτρο γάλα, ή μια καλή μερίδα ψάρι ή άπαχο κρέας.

Όλες αυτές οι τροφές περιέχουν τα αναγκαία αμινοξέα, (χημικές ουσίες που συνθέτουν τις πρωτεΐνες). Οι πρωτεΐνες των λαχανικών περιέχουν μερικά μόνο αμινοξέα κι έτσι θα πρέπει να συνδυάζονται με ζωική πρωτεΐνη ή μερικά προϊόντα από σιτάλευρα (πλήρες ψωμί η βουτήματα από πλήρες αλεύρι).

ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Θα χρειάζεστε περίπου 500 θερμίδες παραπάνω την ημέρα, από τις 2.000-2.500 που απαιτούνται πριν από την εγκυμοσύνη. Αυτές οι πρόσθετες ανάγκες σας θα είναι μεγαλύτερες, αν έχετε ξαναγεννήσει σχετικά πρόσφατα αν κουράζεστε, αν έχετε στρες, ή αν το βάρος σας είναι λιγότερο του κανονικού.

ΟΙ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Καθώς η εγκυμοσύνη προχωράει υπάρχει η τάση να δημιουργείται δυσκοιλιότητα που μπορείτε να αποφύγετε, τρώγοντας ωμά φρούτα και λαχανικά πίτουρα πλήρη δημητριακά αρακά και φασόλια

ΤΑ ΥΓΡΑ

Το καλύτερο πιοτό είναι το νερό, που βοηθάει τη λειτουργία των νεφρών και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα.

ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Η αξία μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής με θρεπτικές τροφές έγκειται στο ότι θα παίρνετε αρκετές βιταμίνες, χωρίς να χρειαστεί να καταφεύγετε σε βιταμίνες του φαρμακείου. Ωστόσο, έρευνα έχει αποδείξει ότι οι πρόσθετες φαρμακευτικές πολυβιταμίνες αν παίρνονται πριν απ’τη σύλληψη και κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορούν να προλάβουν προβλήματα όπως η ανεγκεφαλία και η δισχιδής ράχη.

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΑΛΑΤΑ

Αν η διατροφή σας είναι καλή είναι απίθανο να έχετε ανεπάρκεια σε μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία.

ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Η λήψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου περίπου διπλάσια λαό την ποσότητα που χρειαζόσαστε πριν από την εγκυμοσύνη είναι παράγοντας σημαντικός από την εποχή της σύλληψης γιατί τα οστά και τα δόντια του εμβρύου αρχίζουν να σχηματίζονται κάπου μεταξύ 4ης και 6ης εβδομάδας. Καθώς το έμβρυο μεγαλώνει το ίδιο συμβαίνει και με τις ανάγκες σας σε ασβέστιο οι οποίες με την έλευση της 25ης εβδομάδας έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Στις πηγές παροχής ασβεστίου περιλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά τα φυλλώδη λαχανικά τα ξερά μπιζέλια τα φασόλια και οι ξηροί καρποί. Το ασβέστιο δεν μπορεί να αφομοιωθεί επαρκώς χωρίς τη βιταμίνη D, η οποία δεν βρίσκεται σε πολλές τροφές και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Η καλύτερη πηγή της είναι οι ακτίνες του ήλιου.

Το σώμα μπορεί με την βοήθεια του ήλιου να παράγει τη δική του βιταμίνη D. έτσι δεν είναι ανάγκη να σας απασχολεί η λήψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D (βούτυρο, γάλα, κρόκο αυγού, συκώτι) εκτός αν το δέρμα σας δεν εκτίθεται ποτέ στις ακτίνες του ήλιου.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Αν οτιδήποτε απ’τα παρακάτω σας συμβαίνει, θα χρειαστεί να κάνετε κάποια ξεχωριστή προσπάθεια να τρώτε καλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα σας χρειαστούν φαρμακευτικά συμπληρώματα τα οποία όμως δεν θα πρέπει να πάρετε χωρίς να ενημερωθεί σχετικά ο γιατρός σας. Αν :

Είσαστε αλλεργική σε τροφές κλειδιά όπως είναι το αγελαδινό γάλα και το σιτάρι.

Πριν από τη σύλληψη είσαστε γενικά εξαντλημένη το βάρος σας ήταν χαμηλότερο του κανονικού ή η διατροφή σας ήταν φτωχή και μη ισορροπημένη.

Πρόσφατα είχατε αποβάλλει ή γεννήσατε μωρό νεκρό, ή τα παιδιά σας έχουν γεννηθεί το ένα αμέσως μετά το άλλο.

Πίνετε ή καπνίζετε πολύ.

Πάσχετε από κάποια χρόνια κατάσταση που σας υποχρεώνει να ακολουθείτε διαρκώς κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή.

ΤΟ ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ

Πρόκειται για κάτι βασικό για την τροφοδότηση σε πυρηνικά οξέα των ταχύτατα διαιρούμενων κυττάρων του εμβρύου και δεδομένου ότι το σώμα δεν αποθηκεύει φολικό οξύ και κατά την εγκυμοσύνη εκκρίνει τετραπλάσια ή πενταπλάσια ποσότητα της κανονικής, θα πρέπει να παίρνετε καθημερινά αρκετό. Μερικές φορές, συμπληρώματα υψηλότερων δόσεων, που φτάνουν μέχρι και 4mg συνιστώνται για τις γυναίκες οι οποίες έχουν αποκτήσει παιδιά με ατέλειες στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, όπως είναι η δισχιδής ράχη.

Το φολικό οξύ βρίσκεται στα ωμά φυλλώδη λαχανικά, το αρνίσιο συκώτι και τα καρύδια. Ωστόσο, επειδή τα συμπληρώματα φολικού οξέος θεωρείται ότι σε χαμηλές δόσεις δεν έχουν δυσμενείς επιπτώσεις, καλό είναι να τα παίρνουν όλες οι έγκυες.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΑΛΑΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Βιταμίνη Α

Πλήρες γάλα, εμπλουτισμένη μαργαρίνη, βούτυρο, κρόκος αυγού, λιπαρά ψάρια, ιχθυέλαια, συκώτι, νεφρά, πράσινα και κίτρινα λαχανικά, καρότα, το βράσιμο των καρότων απελευθερώνει τη βιταμίνη Α, για ευκολότερη αφομοίωση

Eνισχύει την αντίσταση στις μολύνσεις, είναι βασική για την όραση, το δέρμα και τους βλεννογόνους απαραίτητη για το σχηματισμό του σμάλτου των δοντιών, των μαλλιών και των νυχιών, σημαντική για την ανάπτυξη και το σχηματισμό του θυρεοειδούς.

Βιταμίνη Β1

Πλήρη δημητριακά, ξηροί καρποί, όσπρια, συκώτι, καρδιές, νεφρά, μαγιά μπίρας, φύτρο σταριού – μην τα πολυβράζετε μειώνεται η ωφέλεια τους

Βοηθάει την πέψη, είναι απαραίτητη για τη γονιμότητα, την ανάπτυξη το θηλασμό και τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού στις αρρώστιες

Βιταμίνη Β2

Μαγιά μπίρας, φύτρα σταριού, πλήρη δημητριακά, πράσινα λαχανικά, γάλα αυγά συκώτι- η ωφέλεια τους μπορεί να πάει χαμένη, αν εκτεθούν στο φως

Βοηθάει τη χημική διάσπαση όλων των τροφών, προλαμβάνει τα προβλήματα ματιών και επιδερμίδας, βασική κατά τη σύλληψη για την ανάπτυξη του εμβρύου

Βιταμίνη Β3

Μαγιά μπίρας, δημητριακά, συκώτι, νεφρά, πράσινα λαχανικά, λιπαρά ψάρια, αυγά, γάλα.

Αναπτύσσει τα κύτταρα του εγκεφάλου προλαμβάνει τις μολύνσεις των ούλων.

Βιταμίνη Β5

Συκώτι, νεφρά, καρδιές, αυγά, φιστίκια ίνες δημητριακών, πλήρη δημητριακά τυρί.

Βασική για όλες τις αναπαραγωγικές λειτουργίες του οργανισμού, συντηρεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Βιταμίνη Β6

Μαγιά μπίρας, πλήρη δημητριακά, συκώτι, καρδιές νεφρά φύτρο σταριού μανιτάρια πατάτες, μπανάνες, μελάσσα, ξερά λαχανικά.

Βοηθάει τον οργανισμό ν’αφομοιώνει τα λίπη και τα λιπαρά οξέα απαραίτητα για την παραγωγή των αντισωμάτων. Η έλλειψη της προκαλεί αναιμία και νευρικές παθήσεις.

Βιταμίνη Β12

Συκώτι, καρδιές, νεφρά, κόκκινα κρέατα, αυγά, γάλα, τυρί, ψάρια, οστρακοειδή.

Βασική για την ανάπτυξη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων για το σχηματισμό του νευρικού συστήματος του εμβρύου.

Φολικό οξύ (Βιταμίνη της οικογένειας Β)

Ωμά φυλλώδη λαχανικά, αρνίσιο συκώτι, καρύδια.

Ουσιώδης για τη δημιουργία αίματος και την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου.

Βιταμίνη C

Εσπεριδοειδή, φρέσκα φρούτα, κόκκινα, πράσινα και κίτρινα λαχανικά- καταστρέφεται με το πολύ βράσιμο

Βοηθάει την αντίσταση κατά των μολύνσεων, δημιουργεί ισχυρό πλακούντα, υποβοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο, σημαντικότατη για την αποκατάσταση θλάσεων και την επούλωση τραυμάτων.

Βιταμίνη D

Εμπλουτισμένο γάλα, λιπαρά ψάρια, ηπατικά έλαια, αυγά, βούτυρο, – το φως του ήλιου δραστηριοποιεί την προβιταμίνη στο δέρμα

Προάγει την απορρόφηση ασβεστίου από το έντερο και βοηθάει την ενσωμάτωση ασβεστίου απ’το αίμα τους ιστούς στα κύτταρα των οστών. Αναγκαία για την συντήρηση των μεμβρανών των κυττάρων

Βιταμίνη Κ

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά παράγεται κι απ’τον οργανισμό

Βοηθάει στην διαδικασία με την οποία πήζει το αίμα

Ασβέστιο

Γάλα, σκληρό τυρί, ολόκληρα μικρά ψάρια, φιστίκια, καρύδια, ηλιόσποροι πράσινα λαχανικά

Βασικό για την δημιουργία υγιών οστών και δοντιών, σημαντικό στους πρώτους μήνες οπότε αναπτύσσονται τα δόντια. Βασικός για τη δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων

Ψευδάργυρος

Ίνες δημητριακών, αυγά, συκώτι ξηροί καρποί κρεμμύδια οστρακόδερμα, ηλιόσποροι, φύτρο σταριού, πλήρη δημητριακά

Βοηθάει στο σχηματισμό πολλών ενζύμων και πρωτεϊνών αναγκαίων για την έκλυση βιταμίνης Α απ’τα αποθέματα του συκωτιού, στην κυκλοφορία του αίματος.

ΤΟ ΑΛΑΤΙ

Οι περισσότεροί μας παίρνουμε πολύ μεγάλη ποσότητα νατρίου αλλά κατά την εγκυμοσύνη έχετε ανάγκη περισσότερου αλατιού. Αν η διατροφή σας είναι ισορροπημένη θα πρέπει να σας παρέχει επαρκείς ποσότητες αλατιού.

ΟΙ “ΕΥΚΟΛΕΣ” ΤΡΟΦΕΣ

Οι πατάτες, παρά τα όσα τους “καταμαρτυρούν” είναι τροφή εξαιρετικά θρεπτική και δεν θα πρέπει να τις παραλείψετε από τη διατροφή σας. Η πατάτα περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) και νιασίνη, καθώς και επταπλάσια ποσότητα βιταμίνης απ’όση περιέχει ένα μήλο. Μην τις τηγανίζετε αν δεν θέλετε να “φορτωθείτε” με πολλές θερμίδες. Προσπαθείτε να μην τις ξεφλουδίζετε είτε πρόκειται να τις κάνετε ψητές είτε βραστές ή πουρέ το ξεφλούδισμα σημαίνει πως χάνετε αρκετή πρωτεΐνη φυτικές ίνες, βιταμίνες και σίδηρο.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΡΩΙΝΗ ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ

Παραδόξως, γυναίκες που υποφέρουν από ναυτίες κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μπορούν συγχρόνως να αισθάνονται πείνα. Το φαγητό ανακουφίζει απ’ τη ναυτία, η οποία όμως δεν αργεί να επανέλθει. Για να το καταπολεμήσουν αυτό πολλές γυναίκες βρίσκουν ότι τα μικρά και συχνά πρόχειρα τσιμπολογήματα και η αποφυγή τροφών πλούσιων ή πικάντικων καθώς και μυρουδιών (τηγανητά, καπνός), μπορεί να τις βοηθήσει κατά τις δύσκολες εβδομάδες. Παρότι ονομάζεται πρωινή αδιαθεσία η ναυτία μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή της ημέρας ή και όλη την ημέρα. Γι’ αυτό βρείτε ποιες είναι οι καλές σας ώρες και φροντίστε να τρώτε τότε το γεύμα σας ή κάτι πρόχειρο.

Η κατανάλωση πολλών αμυλωδών δεν φαίνεται να καταπραΰνει αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση, ενώ παράλληλα μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του βάρους σας. Πάντως, το λίπος δεν είναι ανάγκη να αποταμιεύεται κατά τον πρώτο καιρό έτσι, αν το ζήτημα είναι να τρώτε υδατάνθρακες υπό μορφή κέικ ή κάτι αντίστοιχου, είναι προτιμότερο απ’ το να μην τρώτε καθόλου, ιδίως αν κάνετε εμετούς. Υπάρχουν πιο θρεπτικές μορφές υδατανθράκων, όπως το πλήρες ψωμί, το ρύζι και οι πατάτες τροφές που είναι προτιμότερες από τα γλυκά, τα κέικ και μα μπισκότα.

Το γάλα, μολονότι δεν ανήκει στις θεωρούμενες βασικές τροφές, είναι μια σχετικά φτηνή πηγή πρωτεϊνών και μας παρέχει ασβέστιο μαζί με βιταμίνες Α και D. Η κρέμα του περιέχει τις μισές του θερμίδες κι έτσι, το άπαχο ή το αποβουτυρωμένο είναι προτιμότερο. Αν δεν σας αρέσει να το πίνετε μπορείτε να το χρησιμοποιείτε σε κρέμες σούπες και σως, ή να τρώτε τυρί ή γιαούρτι. Από τα τρόφιμα που αναφέρονται σ ’αυτό το κεφάλαιο, θα δείτε ότι μερικές είναι οι πηγές που σας παρέχουν τη θρεπτικότητα που είναι αναγκαία τόσο για την υγεία σας όσο και για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης σας.

Στη συνέχεια, αναφέρω μερικές πρόχειρες τροφές, τις οποίες μπορείτε να ετοιμάζετε στο σπίτι ή να τις τρώτε στη δουλειά σας, για να διώχνετε τις ναυτίες που πάνε να σας πιάσουν τις ώρες που εργάζεστε:

  • Φέτες από πλήρες ψωμί, ελαφρά φρυγανισμένο στο φούρνο
  • Σάντουιτς με πλήρες ψωμί και σκληρό τυρί
  • Ξηροί καρποί και σταφίδες
  • Ξερά βερίκοκα
  • Κέικ φρούτων (κατά προτίμηση φτιαγμένο με πλήρες αλεύρι και φύτρο σταριού)
  • Σκληρά πράσινα μήλα
  • Παξιμάδια και ανθότυρο ή μανούρι
  • Ωμά λαχανικά (καρότο, σέλινο, τρυφερά φασολάκια, ντομάτες)
  • Χυμούς φρέσκων φρούτων αραιωμένους με σόδα
  • Σόδα με μια φέτα λεμόνι ή λάιμ
  • Ένα ποτήρι μπίτερ-λέμον
  • Ένα ποτήρι μέντα χωρίς ζάχαρη, γουλιά γουλιά
  • Μoύσλι (στα είδη υγιεινής διατροφής) σε συνδυασμό με καρύδα ή μήλο
  • Αγνό φυσικό γιαούρτι με μέλι
  • Πολτό από φρούτα με ζάχαρη
  • Διάφορα αφεψήματα
  • Μαλακά, γλυκά, χυμώδη φρούτα όπως ροδάκινα, αχλάδια και δαμάσκηνα
  • Μιλκ-σέικ με αποβουτυρωμένο γάλα.

Πηγή:peirsteris.gr