Δημοσιεύθηκε την

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΙΩΣΗ

Πολλές φορές μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με διάφορες ιώσεις ή με ένα απλό κρυολόγημα που μπορεί να διαρκέσει πολλές ημέρες. Μετά την έξαρση του κρυολογήματος ή της γρίπης, είναι πολύ σημαντικό να φροντίσουμε τη θρέψη και την φυσική μας κατάσταση ιδιαίτερα εάν τα συμπτώματα διαρκούν αρκετές ημέρες έστω και σε πιο ήπιο βαθμό καθώς αρχίζουν να υποχωρούν.

Ιδιαίτερα όταν τα συμπτώματα έχουν μεγάλη διάρκεια η φροντίδα της θρέψεις είναι ιδιαίτερα σημαντική για να αποκατασταθεί η αίσθηση κόπωσης και εξάντλησης που μπορεί να έχει προκύψει. Αυτό δεν σημαίνει ότι και κατά την έξαρση μιας ίωσης ή ενός κρυολογήματος δεν είναι απαραίτητη η φροντίδα της θρέψης.


Παρακάτω αναφέρονται κάποια ενδεικτικά σημαντικά βήματα

  • Καλή ενυδάτωση για την αποκατάσταση της απώλειας υγρών με νερό, διαλύματα ηλεκτρολυτών, τσάι, αφεψήματα όπως χαμομήλι και λουΐζα. Θα πρέπει να ξεκινά άμεσα, σε μικρές ποσότητες όταν υπάρχουν γαστρεντερικά συμπτώματα. Προσθέστε μέλι στα αφεψήματά σας που καταπραΰνει τον λαιμό.
  • Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών για την παροχή στον οργανισμό απαραίτητων θρεπτικών συστατικών ( βιταμίνες C, A, Β6,Ε ) και θερμιδική κάλυψη.
  • Μην παραλείπετε ξηρούς καρπούς όπως καρύδια και αμύγδαλα που προσφέρουν πολύτιμα συστατικά όπως σελήνιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.
  • Προτιμήστε ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.
  • Επιλέξτε είδη κρέατος πλούσια σε σίδηρο ( π.χ. άπαχα κομμάτια μοσχαριού)
  • Συνοδεύστε τις σαλάτες με ελαιόλαδο, μπαχαρικά και λεμόνι
  • Εντάξτε γαλακτοκομικά όπως γιαούρτι και κεφίρ που είναι πλούσια σε προβιοτικές ουσίες, ευεργετικές για την λειτουργία του εντέρου
  • Κοιμηθείτε σωστά και επαρκώς
  • Ασκηθείτε επαρκώς ακόμα και στο σπίτι. Θα βοηθήσει να ανακτήσετε την ενεργητικότητά σας.
  • Σε περιπτώσεις αυξημένων αναγκών, μπορείτε να εντάξετε και ένα συμπλήρωμα διατροφής

 

Μερικές ιδέες για τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά

 

  • Κοτόσουπα με ρύζι, καρότο, λεμόνι και μπαχαρικά
  • Μανιταρόσουπα με πατάτα βραστή, λεμόνι και μπαχαρικά
  • Χορτόσουπα με πατάτα βραστή, παντζάρια και μπαχαρικά
  • Μοσχαρόσουπα με κριθαράκι, ντομάτα και μπαχαρικά
  • Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και καρύδια

 

 

Η εταιρεία HEALTH SIGN συστήνει την HS VITAMIN C PLUS, την HS VITAMIN D3 2000iu και το HS MAGNESIUM CITRATE

Δημοσιεύθηκε την

ΧΟΛΙΝΗ- Η ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ

Η χολίνη είναι ένα συστατικό που  αναγνωρίστηκε το 1998  από το Institute of Medicine ως απαραίτητο θρεπτικό συστατικό στην ανθρώπινη διατροφή.Πρόκειται για ένα ενόργανο, υδατοδιαλυτό στοιχείο, που επηρεάζει πολλές από τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού με δράση παρόμοια  με  τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Η χολίνη και οι μεταβολίτες της επηρεάζουν τη λειτουργία του ήπατος, του εγκεφάλου, την κίνηση των μυών, το νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό.Παρόλο που το σώμα μας παράγει από μόνο του κάποια ποσότητα στο συκώτι, η περισσότερη από τη χολίνη που χρειαζόμαστε προέρχεται μέσω της τροφής.

       ΔΡΑΣΗ

  • Κατασκευή των κυττάρων: Χρησιμοποιείται για να φτιαχτούν απαραίτητα λιπαρά που υποστηρίζουν τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών .
  • Κυτταρικοί ”αγγελιοφόροι”: Συμμετέχει στην παραγωγή ουσιών που δρουν μεταφέροντας μηνύματα μεταξύ των κυττάρων
  • Ήπαρ, μεταφορά των λιπών και μεταβολισμός: Η χολίνη είναι απαραίτητη στις διαδικασίες που έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά της χοληστερόλης μακριά από το συκώτι. Η μη επαρκής πρόσληψή της, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους και χοληστερόλης στον οργανισμό.
  • Σύνθεση του DNA: Η χολίνη, μαζί με άλλες βιταμίνες όπως η Β12, έχουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της σύνθεσης του DNA του οργανισμού μας.
  • Νευρικό σύστημα: Αυτό το Θρεπτικό συστατικό είναι απαραίτητο για να παραχθεί η ακετυλοχολίνη, ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής, που συμμετέχει μεταξύ άλλων, στη μνήμη, την κίνηση των μυών και τη ρύθμιση του καρδιακού παλμού.
  • Εγκυμοσύνη:Έχει σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική ανάπτυξη και λειτουργία του εμβρύου, ενώ η επαρκής πρόσληψη χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επιδράσει στη γνωστική λειτουργία του παιδιού σε όλο το υπόλοιπο της ζωής του.

Η χολίνη βρίσκεται φυσικά σε κρόκους αυγών, λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Τα αυγά αποτελούν, όμως, μία από τις καλύτερες πηγές της.

Άτομα που ακολουθούν μία vegan ή vegetarian διατροφή, είναι πιθανό να μη λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες από το θρεπτικό συστατικό. Εναλλακτικά όμως μπορουν να συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή σου σε καθημερινή βάση μη ζωικές διαιτητικές πηγές της ουσίας, όπως οι σπόροι σόγιας, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα μανιτάρια, οι ξηροί καρποί και σπόροι και η κινόα

Ιδιαίτερη φροντίδα για την επαρκή πρόσληψη χολίνης χρειάζεται επιπλέον στις εξής περιπτώσεις:

  • Αθλητές αντοχής: Τα επίπεδα της χολίνης στο σώμα μας μειλώνονται μετά από μεγάλες ασκήσεις αντοχής.
  • Άτομα που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες αλκοόλ: Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τις απαιτήσεις του οργανισμού σε χολίνη και τον κίνδυνο έλλειψής της- ειδικότερα εάν η πρόσληψη της είναι ήδη χαμηλή.
  • Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση: Τα οιστρογόνα βοηθούν στην παραγωγή της χολίνης από το σώμα μας. Καθώς τα επίπεδα τον οιστρογόνων τείνουν να μειώνονται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να αυξάνεται ο κίνδυνος για έλλειψη του συστατικού.
  • Έγκυμοσύνη:Η αναγκαία πρόσληψη χολίνης αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Αυτό μπορεί να οφείλεται στις ανάγκες του εμβρύου, καθώς χρειάζεται τη θρεπτική αυτή ουσία για την ανάπτυξή του.

Η έλλειψη χολίνης, με τις παραπάνω εξαιρέσεις, είναι σπάνια στο γενικό πληθυσμό σήμερα, καθώς συνιστώμενες ποσότητες που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά είναι ένας εύκολα επιτεύξιμος στόχος, εάν ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή. Οι συνιστώμενες ποσότητες της θρεπτικής αυτής ουσίας καθημερινά, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, και βιολογικό φύλο και απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα:

0-6 μηνών 125 mg την ημέρα
7-12 μηνών 150 mg την ημέρα
1-3 ετών 200 mg την ημέρα
4-8 ετών 250 mg την ημέρα
9-13 ετών 375 mg την ημέρα
14-18 ετών Γυναίκες: 400mg/ημερησίως Άντρες: 550 mg/ημερησίως
18+ Γυναίκες: 425 mg την ημέρα Άντρες: 550 mg την ημέρα
Έγκυμοσύνη 450 mg την ημέρα
Θηλασμός 550 mg την ημέρα

Διαιτητικές πηγές

Οι πλουσιότερες σε χολίνη τροφές περιλαμβάνουν:

  • Μοσχαρίσιο συκώτι: τα 100 γρ περιέχουν 418.2mg
  • Συκώτι κοτόπουλου: 1 μικρό κομμάτι περίπου 70 γραμμαρίων περιέχει 222 mg
  • Αυγά: 1 μεγάλο βραστό αυγό περιέχει περίπου 113 mg.
  • Mπακαλιάρος: Ένα φιλέτο περίπου 90 γραμμαρίων περιέχει 248 mg.
  • Σολωμός: Ένα μέτριο φιλέτο περίπου 110 γρ περιέχει 62.7 mg.
  • Χταπόδι: 100 γραμμάρια μαγειρεμένο περιέχει 81mg
  • Γαρίδες: 100 γραμμάρια μαγειρεμένες, περιέχουν 135.4mg
  • Κουνουπίδι: Μισή κούπα περιέχει 24.2 mg.
  • Μπρόκολο: Μισή κούπα περιέχει3 mg.
  • Λιναρόσπορος: 100 γραμμάρια περιέχουν 78.7mg
  • Σόγια: Στα 100 γραμμάρια περιέχει 125.7 mg

 

Δημοσιεύθηκε την

Ριγανέλαιο: οι βιολογικές δράσεις του

Τα αιθέρια έλαια είναι πολύπλοκες ενώσεις που προέρχονται από διάφορα μέρη των φυτών μέσω απόσταξης. Τα βασικά συστατικά τους είναι οι τερπένες, αλλά εμφανίζονται επίσης αλδεΰδες, αλκοόλες και εστέρες σε μικρότερες ποσότητες. Τα αιθέρια έλαια συντίθενται από τα φυτά για να χρησιμοποιηθούν στην άμυνα έναντι μικροβίων και παρασίτων, ενώ πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να έχουν ευεργετικές για την υγεία επιδράσεις. Μεταξύ των ευρύτερα γνωστών είναι το απόσταγμα ρίγανης ή πιο απλά ριγανέλαιο.

Ρίγανη είναι το όνομα που δίνεται σε μια μεγάλη ομάδα φυτών που μοιράζονται κοινό χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση. Η γνωστή μας ελληνική ρίγανη είναι πολυετές ποώδες φυτό που ανήκει στο γένος Ορίγανο της τάξης των λαμιωδών αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών και η ποιότητά της θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως. Πολλές μελέτες έχουν γίνει για να καθοριστούν και να εκτιμηθούν οι βιολογικές ιδιότητες του ριγανελαίου.

Οι περισσότερες από τις μελέτες εστίασαν στις αντιμικροβιακές του ιδιότητες έναντι μικροβίων, μυκήτων και ιών. Πρόσφατα ωστόσο, και άλλες ιδιότητες έχουν μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες φαίνεται ότι βασίζονται στο αδυνάτισμα του κυτταρικού τοιχώματος των βακτηριδίων (που επιτρέπει την καταστροφή του κυττάρου) αλλά και σε άλλους μηχανισμούς και αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στο κύριο συστατικό του, την καρβακρόλη.

Παράλληλα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα στελέχη του πιο συχνά εμφανιζόμενου μύκητα, της Candida, είναι ευαίσθητα στη μυκητοκτόνο δράση του ριγανέλαιου, χωρίς να έχει παρατηρηθεί ανάπτυξη αντοχής. Τέλος, έχει φανεί ότι διασπά το εξωτερικό περίβλημα των ιών, καθιστώντας το εξαιρετικά αποτελεσματικό έναντι και των ιών που προσβάλλουν το γαστρεντερικό. Η καρβακρόλη φαίνεται ότι αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του νορο-ιού(που θεωρείται το σημαντικότερο αίτιο εξάρσεων γαστρεντερίτιδας παγκοσμίως) και τελικά τον αδρανοποιεί, μέσω της διάσπασης του σκληρού εξωτερικού τοιχώματος του ιού. Μεγάλη μελέτη του 2014 έδειξε ότι η καρβακρόλη είναι αποτελεσματική στην αδρανοποίηση του ιού εντός μιας ώρας από την έκθεση του ιού σε αυτήν.

Τα βιοενεργά συστατικά που διαθέτει το ριγανέλαιο έχουν όμως και άλλες ιδιότητες. Πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιδιαβητική του δράση.

Θεωρείται ότι συμβάλλει στην βελτίωση  πολλών εκφυλιστικών νοσημάτων των οποίων η εμφάνιση και εξέλιξη βασίζεται στη φλεγμονή καθώς προκαλεί μειωμένη σύνθεση πολλών προφλεγμονωδών κυτταροκινών (TNF-α, IL-1β και IL-6) και παράλληλη αύξηση της παραγωγής της αντιφλεγμονώδους κυτταροκίνης IL-10. Τέλος σημαντική είναι και η δράση του στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, αφού έχει φανεί ότι ενδέχεται να μειώσει την ολική χοληστερόλη καθώς και τα τριγλυκερίδια του πλάσματος που συμβάλλουν στον σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει  στην καρδιοπροστασία μέσω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων που το χαρακτηρίζουν.

Θανάσης Καραμούντζος MD, MSc

Ειδικός Γαστρεντερολόγος

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Essential Oils of Oregano: Biological Activity Beyond Their Antimicrobial Properties. Nayely Leyva-LópezErick P Gutiérrez-Grijalva Gabriela Vazquez-OlivoJ Basilio Heredia. Molecules. 2017 Jun 14;22(6):989.  

Δημοσιεύθηκε την

Πότε και γιατί είναι απαραίτητη η λήψη της D3

Η βιταμίνη D μπορεί να χαρακτηρίζεται βιταμίνη, αλλά αναγνωρίζεται πλέον ως προ-ορμόνη. Εμφανίζεται στη φύση με δύο μορφές: ως D2 (εργοκαλσιφερόλη) και ως D3 (χολοκαλσιφερόλη). Συντίθεται στο δέρμα λόγω της έκθεσης σε ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία (80%), ενώ για τις υπόλοιπες ανάγκες, ο άνθρωπος βασίζεται στις τροφές και στις μέρες μας στα συμπληρώματα διατροφής. Η D3 είναι πιο δραστική και σταθερή μορφή της βιταμίνης D και είναι αυτή που συναντούμε τόσο στα τρόφιμα όσο και στα συμπληρώματα.

Κυρίως τη βρίσκουμε σε ζωικής προέλευσης τροφές και ιδιαίτερα στα ιχθυέλαια. Ο σολομός και ο τόνος είναι ανάμεσα στις πιο πλούσιες τροφές, ενώ μικρότερες ποσότητες περιέχουν οι κρόκοι των αυγών, το βοδινό συκώτι και κάποια τυριά.Το γάλα περιέχει μικρή ποσότητα και συνήθως ενισχύεται με συνθετική βιταμίνη, όπως και αρκετά δημητριακά.

Κύριος ρόλος της είναι η αύξηση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο για τη διαμόρφωση και τη διατήρηση υγιών οστών καθώς και για την ενίσχυση της νευρομυϊκής λειτουργίας. Η έλλειψη της βιταμίνης D οδηγεί σε βλάβες των οστών(ραχίτιδα στα παιδιά, οστεομαλακία ή οστεοπόρωση στους ενήλικες).

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, είναι συνεχείς οι αναφορές για επιπλέον ευεργετικές δράσεις της βιταμίνης D. Οι δράσεις αυτές αποδίδονται στη σύνδεση του ενεργού μεταβολίτη της βιταμίνης D (1,25(OH)2 βιταμίνη D) με ειδικό υποδοχέα που βρίσκεται σε σχεδόν όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος(Vitamin D Receptor/ VDR). Η έλλειψη της βιταμίνης D συνδέεται με εμφάνιση αυτοάνοσων παθήσεων(ρευματοειδής αρθρίτιδα, νόσος Parkinson, νόσος Alzheimer, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβήτης, φλεγμονώδεις εντεροπάθειες), με καρδιαγγειακά νοσήματα(αρτηριακή υπέρταση, εμφράγματα, καρδιακή ανεπάρκεια) αλλά και με αυξημένη επίπτωση ορισμένων τύπων καρκίνου(εντέρου, μήτρας, μαστού, δέρματος, παγκρέατος, λεμφώματα).

Τα φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης [25(OH)D] στο αίμα είναι περίπου 30 ng/mL και το επιθυμητό εύρος από 30-60 ng/mL.

Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες η καθημερινή δόση θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τον τόπο και τις συνθήκες διαβίωσης, τις διατροφικές και πολιτισμικές συνήθειες με στόχο τη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα(>30 ng/mL). Οι άνθρωποι με ανοιχτό χρώμα δέρματος χρειάζονται 1000 IU βιταμίνης D, για τους  μελαχρινούς και τους ηλικιωμένους απαιτείται ελάχιστη πρόσληψη  2000IU/ημέρα, ενώ ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες θα χρειαστούν οι «ευαίσθητες» ομάδες(εφηβεία, εγκυμοσύνη, γαλουχία). Το ανώτατο ασφαλές όριο πρόσληψης είναι οι 5000 IU/ημέρα.

Θανάσης Καραμούντζος MD, MSc

Ειδικός Γαστρεντερολόγος

 

Δημοσιεύθηκε την

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑΣ

Ως νευροπάθεια ορίζεται οποιαδήποτε ασθένεια ή διαταραχή που επηρεάζει την λειτουργία των νεύρων στο σώμα ενός ατόμου και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και οδυνηρά συμπτώματα.

Διατίθενται συμβατικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της νευροπάθειας. Ωστόσο, προτείνεται η χρήση συμπληρωμάτων, δεδομένου ότι έχουν λιγότερες παρενέργειες και μπορούν να ωφελήσουν την υγεία και την ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού.

Μπορεί να συνδυάσετε αυτά τα συμπληρώματα με άλλες θεραπείες και φάρμακα ,ωστόσο πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα θεραπείας σας συστήνεται να ενημερώσετε το γιατρό σας.

  1. Βιταμίνες Β

Οι βιταμίνες Β είναι χρήσιμες στη θεραπεία της νευροπάθειας καθώς υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β είναι μία αιτία περιφερικής νευροπάθειας και εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα νεύρα.

Τα συμπληρώματα πρέπει να περιλαμβάνουν βιταμίνη Β-1 (θειαμίνη), Β-6 και Β-12. Μπορείτε να επιλέξετε να τα πάρετε ξεχωριστά ή σε ένα σύμπλεγμα βιταμινών Β.

Η βιταμίνη Β-1, η οποία είναι επίσης γνωστή ως θειαμίνη, μειώνει τα επίπεδα πόνου και φλεγμονής και αποτρέπει την κυτταρική βλάβη.

Η βιταμίνη Β-6 μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της κάλυψης των νευρικών απολήξεων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην παίρνετε περισσότερα από 200 χιλιοστόγραμμα (mg) B-6 την ημέρα.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β είναι: κρέας, πουλερικά και ψάρια, θαλασσινά, αυγά, γαλακτοκομικά τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, εμπλουτισμένα δημητριακά, λαχανικά

 

  1. Άλφα-λιποϊκό οξύ

Το άλφα-λιποϊκό οξύ είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να είναι χρήσιμο στη θεραπεία της νευροπάθειας που προκαλείται από τον διαβήτη ή τη θεραπεία του καρκίνου. Λέγεται ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει τη λειτουργία των νεύρων και ανακουφίζει τα δυσάρεστα συμπτώματα στα πόδια και στα χέρια όπως:

πόνος, κνησμός, μυρμήγκιασμα, τσίμπημα& μούδιασμα.

Μπορεί να ληφθεί σε μορφή συμπληρώματος ή να χορηγηθεί ενδοφλεβίως. Μπορείτε να παίρνετε 600 έως 1.200 mg την ημέρα σε μορφή κάψουλας.

Τρόφιμα που έχουν ίχνη αλφα-λιποειδούς οξέος είναι:

συκώτι, κόκκινο κρέας, μπρόκολο, μαγιά μπύρας, σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών.

 

  1. Ακετυλο-L-καρνιτίνη

Η ακετυλο-L-καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ ,το οποίο έχει ενεργό ρόλο στην αντιοξειδωτική δράση των κυττάρων. Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας, να δημιουργήσει υγιή νευρικά κύτταρα και να μειώσει τον πόνο σε άτομα με νευροπάθεια. Μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα με τυπική δοσολογία 500 mg δύο φορές την ημέρα.

Οι πηγές τροφίμων της ακετυλο-L-καρνιτίνης περιλαμβάνουν:

κρέας, ψάρι, πουλερικά&γαλακτοκομικά προϊόντα.

  1. Ν-ακετυλο κυστεΐνη

Η Ν-ακετυλο κυστεΐνη είναι μια μορφή κυστεΐνης. Είναι αντιοξειδωτικό και αμινοξύ. Οι πολλές ιατρικές χρήσεις του περιλαμβάνουν τη θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου και τη μείωση της φλεγμονής.

Η Ν-ακετυλο κυστεΐνη δεν βρίσκεται φυσικά στα τρόφιμα, αλλά η κυστεΐνη βρίσκεται στις περισσότερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Μπορείτε να το πάρετε ως συμπλήρωμα σε ποσότητες 1.200 mg μία ή δύο φορές την ημέρα.

 

  1. Κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη είναι ένα βότανο μαγειρικής γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αναλγητικές του ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια σας. Διατίθεται σε μορφή συμπληρώματος ή μπορείτε να πάρετε 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη σκόνη με 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρέσκια πιπεριά τρεις φορές την ημέρα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φρέσκο ​​κουρκουμά σε σκόνη για να φτιάξετε τσάι. Μπορείτε να το προσθέσετε σε τρόφιμα όπως κάρυ, σαλάτες αυγών και smoothies γιαουρτιού

  1. Ιχθυέλαιο

Το ιχθυέλαιο είναι χρήσιμο στη θεραπεία της νευροπάθειας λόγω των αντιφλεγμονωδών του αποτελεσμάτων και της ικανότητάς του να επιδιορθώνει τα κατεστραμμένα νεύρα. Είναι πλούσιο σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και δείχνει να μειώνει τα τριγλυκερίδια. Βοηθά επίσης στην ανακούφιση του πόνου και μειώνει και τα συμπτώματα της ρευματοειδής αρθρίτιδας.. Διατίθεται σε μορφή συμπληρώματος. Μπορείτε να πάρετε 2.400 έως 5.400 mg ανά ημέρα.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιέχονται στα εξής τρόφιμα:

σολομός, καρύδια, σαρδέλες, λάδι canola, σπόροι chia, λιναρόσποροι, σκουμπρί,

μουρουνέλαιο, ρέγγα, στρείδια, αντσούγιες & χαβιάρι.

 

Δημοσιεύθηκε την

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΕΓΚΥΟΥ

Για να εξασφαλίσετε την ανάπτυξη του μωρού σας σε ένα υγιές περιβάλλον θα πρέπει να τρέφεστε όσο γίνεται καλύτερα και να διατηρείτε το σώμα σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Το ζήτημα δεν είναι να θεσπίσετε κάποια ειδική διατροφή για το διάστημα της εγκυμοσύνης σας, αλλά να έχετε ένα διαιτολόγιο που θα έχει ποικιλία τροφών. Αν η διατροφή σας είναι σε κάτι ανεπαρκής, αυτό θα επηρεάσει όχι μόνο την υγεία σας, αλλά και την επιτυχή αντιμετώπιση της εγκυμοσύνης και της διατροφής του μωρού.

ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΩ;

Κατά την εγκυμοσύνη τόσο για το καλό σας όσο και για το καλό του μωρού θα πρέπει να πάρετε βάρος. Σήμερα, πιστεύεται ότι η μέλλουσα μητέρα πρέπει να παίρνει πολύ περισσότερο βάρος απ’όσο εθεωρείτο άλλοτε υγιές, τώρα πια είναι γνωστό πως μια λογική αύξηση του βάρους αποτελεί ουσιώδη παράγοντα. Το βάρος που κερδίζουν οι έγκυες κυμαίνεται μεταξύ 9-13,5 κιλών, το οποίο συνήθως παρουσιάζει τη μεγαλύτερη του αύξηση το διάστημα μεταξύ της 24ης και 32ης εβδομάδας. Η μήτρα, το μωρό, ο πλακούντας και τα υγρά καλύπτουν περισσότερο απ’το μισό του συνολικού βάρους που κερδίζει η μέλλουσα μητέρα, η οποία παράλληλα παράγει περισσότερο αίμα και χρειάζεται να αποθηκεύει λίπος για την περίοδο του θηλασμού. Αυτά τα αποθέματα λίπους παραμένουν και μετά τον τοκετό και συνήθως εξαφανίζονται σταδιακά με το θηλασμό και την άσκηση.

Μια μελέτη που έγινε πρόσφατα στην Αγγλία απέδειξε ότι στις περιπτώσεις που οι μητέρες δεν τρέφονταν σωστά, όσον αφορά στην λήψη θερμίδων, βιταμινών και μεταλλικών αλάτων ο δείκτης γεννήσεων ελλιποβαρών μωρών ήταν υψηλότερος. Από την άλλη μεριά υπάρχει χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης σωματικών και διανοητικών ανωμαλιών καθώς και αυτομάτων εκτρώσεων και θανάτων νεογνών όταν οι μητέρες έχουν κερδίσει σχετικά μεγάλο βάρος κατά την εγκυμοσύνη (χωρίς να γίνουν παχύσαρκες) και τα μωρά γεννιούνται βαρύτερα. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι η παράταση των ωδίνων του τοκετού βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τον τρόπο κατά τον οποίο έχει μεγαλώσει η μήτρα κατά την εγκυμοσύνη, πράγμα που εξαρτάται από τη σωστή διατροφή της μητέρας.

ΠΟΣΟ ΒΑΡΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΤΕ
Σήμερα θεωρείται ότι το μίνιμουμ του βάρους που πρέπει να παίρνουν οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες είναι 11 κιλά. Όταν η γυναίκα τρώει ότι της χρειάζεται το βάρος που κερδίζει συνήθως ακολουθεί ένα φυσικό διάγραμμα που μπορεί να προβλεφθεί. Δεν αποκλείεται να αρχίσετε να κερδίζετε βάρος και να δείτε τη σιλουέτα σας ν’αλλάξει από τη στιγμή που θα επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη σας (6η-8η βδομάδα). Πάντως το πόσο βάρος κερδίζετε είναι κάτι που θ’αρχίσει να παρακολουθείται περίπου μετά τη συμπλήρωση της 12ης εβδομάδας. Αυτό είναι το χρονικό σημείο από το οποίο και θα πρέπει να αρχίσετε τους υπολογισμούς σας.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Οι περισσότερες οδηγίες για το τι πρέπει να τρώει η έγκυος ημερησίως, οι οποίες σχεδόν πάντα είναι κάποιοι μακροσκελείς κατάλογοι τροφίμων, που πρέπει να μαγειρευτούν αφού μετρηθούν προσεκτικά, δεν λαμβάνουν υπόψη το πόσο απασχολημένες είναι οι περισσότερες γυναίκες ούτε το γεγονός ότι μπορεί να μη βρίσκονται στο σπίτι τους τις ώρες των γευμάτων. Προκειμένου να σας απασχολούν κάποιες ακριβείς μερίδες η λίστες, προτιμότερο είναι να κατανοήσετε το γιατί έχετε ανάγκη από ορισμένες θρεπτικές ουσίες και να κάνετε το δικό σας προγραμματισμό για την υγιεινή διατροφή σας.

ΤΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ

Η όρεξή σας θα ανοίξει και περί τον τέταρτο μήνα μπορεί να αισθάνεστε διαρκώς πεινασμένη. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η φύση εξασφαλίζει ότι η τροφή που παίρνετε είναι επαρκής για σας και το μωρό σας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε για δύο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να τρώτε περισσότερο εφόσον ο μεταβολισμός σας επιταχύνεται όμως οι απαιτήσεις του οργανισμού για αύξηση της ενέργειας κυμαίνονται γύρω στο 15% που σημαίνει ότι 500 θερμίδες παραπάνω την ημέρα είναι αρκετές.

Ακόμη και η παραμικρή ποσότητα αυτών που τρώτε πρέπει να είναι κατάλληλη και για σας και για το μωρό. Αν τρώγατε καλά προτού μείνετε έγκυος πρέπει να είσαστε αρκετά υγιής ώστε να ξεπεράσετε την περίοδο των ναυτιών όσο κι αν διαρκέσει. Καθώς η εγκυμοσύνη σας προχωρεί δοκιμάστε να τρώτε περισσότερες φορές κι από λίγο ας πούμε πέντε ή έξι γεύματα την ημέρα αντί των τριών και οπωσδήποτε πλουσιότερων που μάλλον αποτελούσαν τη συνήθειά σας. Τα ελαφρά και συχνά γεύματα πάντοτε χωνεύονται ευκολότερα. Οι συσπάσεις του εντέρου επιβραδύνονται κατά την εγκυμοσύνη κι έτσι το στομάχι αδειάζει με αργότερο ρυθμό και δεν πρέπει να παραφορτώνεται. Το αναπτυσσόμενο μωρό πιέζει προς το στομάχι κατά το τελευταίο τρίμηνο περιορίζοντας τη χωρητικότητα του έτσι ένα ελαφρό γεύμα χωράει ευκολότερα και σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ

Ο γενικός κανόνας που ισχύει είναι ότι οι τροφές έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία όσο λιγότερο επεξεργασμένες και μαγειρεμένες είναι και συνεπώς όποτε μπορείτε θα πρέπει να διαλέγετε φρέσκες ωμές πλήρεις τροφές. Έτσι λοιπόν δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι:

Στις επεξεργασμένες τροφές, οι θρεπτικές ουσίες είναι περιορισμένες ή ανύπαρκτες από την κονσερβοποίηση, την παστερίωση ή την κατάψυξη.

Οι τροφές στις οποίες έχουν προστεθεί συντηρητικά καρυκεύματα και χρωστικές περιέχουν μεγάλο ποσοστό ανεπιθύμητων χημικών ουσιών.

Τα προϊόντα από λευκό αλεύρι ή οτιδήποτε στο οποίο έχει προστεθεί ζάχαρη, ενώ έχουν πολλές θερμίδες είναι περιορισμένης θρεπτικής αξίας.

Τα γλυκά αεριούχα ροφήματα περιέχουν κενές θερμίδες και ανεπιθύμητα πρόσθετα.

Ο δυνατός καφές και το τσάι επηρεάζουν δυσμενώς το πεπτικό σύστημα η τανίνη του τσαγιού που πίνεται μετά από ένα γεύμα μπορεί να εμποδίσει την αφομοίωση του σιδήρου που περιέχεται στην τροφή. Η καφεΐνη και η ταννίνη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να μην κάνουν καλό στο μωρό.

Αν καταναλώνετε πολλές βιομηχανοποιημένες τροφές που περιέχουν πολύ αλάτι όπως είναι τα τσιπς οι εμφιαλωμένες σάλτσες οι πακεταρισμένες σούπες ή τα παστά ψάρια, ίσως θα σαν δυσκολεύουν στον υπολογισμό του νατρίου που προσλαμβάνει ο οργανισμός.

Τροφές, όπως τα λαχανικά που δεν είναι πραγματικά φρέσκα έχουν περιορισμένη θρεπτική αξία. Να προσέχετε μήπως ο φλοιός των φρούτων και των λαχανικών έχει προσβληθεί από αρρώστια ή μήπως οι τροφές είναι μουχλιασμένες ή μπαγιάτικες. Η αφαίρεση της μούχλας δεν αρκεί..

ΖΩΤΙΚΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Δεν θα χρειαστεί να τρώτε περισσότερο απ’όσο τρώγατε πριν από την εγκυμοσύνη, θα πρέπει όμως να ξέρετε τι θρεπτικές ουσίες περιέχονται σ’αυτά που τρώτε.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

Οι ανάγκες σας σε πρωτεΐνες αυξάνονται κατά 50% περίπου κι έτσι η διατροφή σας θα πρέπει να εμπλουτισθεί με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Τις πρωτεΐνες που σας χρειάζονται μπορείτε να τις κερδίσετε, τρώγοντας, σε μια μέρα, τρία αυγά, 100 γραμμάρια τυρί και ½ λίτρο γάλα, ή μια καλή μερίδα ψάρι ή άπαχο κρέας.

Όλες αυτές οι τροφές περιέχουν τα αναγκαία αμινοξέα, (χημικές ουσίες που συνθέτουν τις πρωτεΐνες). Οι πρωτεΐνες των λαχανικών περιέχουν μερικά μόνο αμινοξέα κι έτσι θα πρέπει να συνδυάζονται με ζωική πρωτεΐνη ή μερικά προϊόντα από σιτάλευρα (πλήρες ψωμί η βουτήματα από πλήρες αλεύρι).

ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Θα χρειάζεστε περίπου 500 θερμίδες παραπάνω την ημέρα, από τις 2.000-2.500 που απαιτούνται πριν από την εγκυμοσύνη. Αυτές οι πρόσθετες ανάγκες σας θα είναι μεγαλύτερες, αν έχετε ξαναγεννήσει σχετικά πρόσφατα αν κουράζεστε, αν έχετε στρες, ή αν το βάρος σας είναι λιγότερο του κανονικού.

ΟΙ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Καθώς η εγκυμοσύνη προχωράει υπάρχει η τάση να δημιουργείται δυσκοιλιότητα που μπορείτε να αποφύγετε, τρώγοντας ωμά φρούτα και λαχανικά πίτουρα πλήρη δημητριακά αρακά και φασόλια

ΤΑ ΥΓΡΑ

Το καλύτερο πιοτό είναι το νερό, που βοηθάει τη λειτουργία των νεφρών και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα.

ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Η αξία μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής με θρεπτικές τροφές έγκειται στο ότι θα παίρνετε αρκετές βιταμίνες, χωρίς να χρειαστεί να καταφεύγετε σε βιταμίνες του φαρμακείου. Ωστόσο, έρευνα έχει αποδείξει ότι οι πρόσθετες φαρμακευτικές πολυβιταμίνες αν παίρνονται πριν απ’τη σύλληψη και κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορούν να προλάβουν προβλήματα όπως η ανεγκεφαλία και η δισχιδής ράχη.

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΑΛΑΤΑ

Αν η διατροφή σας είναι καλή είναι απίθανο να έχετε ανεπάρκεια σε μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία.

ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Η λήψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου περίπου διπλάσια λαό την ποσότητα που χρειαζόσαστε πριν από την εγκυμοσύνη είναι παράγοντας σημαντικός από την εποχή της σύλληψης γιατί τα οστά και τα δόντια του εμβρύου αρχίζουν να σχηματίζονται κάπου μεταξύ 4ης και 6ης εβδομάδας. Καθώς το έμβρυο μεγαλώνει το ίδιο συμβαίνει και με τις ανάγκες σας σε ασβέστιο οι οποίες με την έλευση της 25ης εβδομάδας έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Στις πηγές παροχής ασβεστίου περιλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά τα φυλλώδη λαχανικά τα ξερά μπιζέλια τα φασόλια και οι ξηροί καρποί. Το ασβέστιο δεν μπορεί να αφομοιωθεί επαρκώς χωρίς τη βιταμίνη D, η οποία δεν βρίσκεται σε πολλές τροφές και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Η καλύτερη πηγή της είναι οι ακτίνες του ήλιου.

Το σώμα μπορεί με την βοήθεια του ήλιου να παράγει τη δική του βιταμίνη D. έτσι δεν είναι ανάγκη να σας απασχολεί η λήψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D (βούτυρο, γάλα, κρόκο αυγού, συκώτι) εκτός αν το δέρμα σας δεν εκτίθεται ποτέ στις ακτίνες του ήλιου.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Αν οτιδήποτε απ’τα παρακάτω σας συμβαίνει, θα χρειαστεί να κάνετε κάποια ξεχωριστή προσπάθεια να τρώτε καλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα σας χρειαστούν φαρμακευτικά συμπληρώματα τα οποία όμως δεν θα πρέπει να πάρετε χωρίς να ενημερωθεί σχετικά ο γιατρός σας. Αν :

Είσαστε αλλεργική σε τροφές κλειδιά όπως είναι το αγελαδινό γάλα και το σιτάρι.

Πριν από τη σύλληψη είσαστε γενικά εξαντλημένη το βάρος σας ήταν χαμηλότερο του κανονικού ή η διατροφή σας ήταν φτωχή και μη ισορροπημένη.

Πρόσφατα είχατε αποβάλλει ή γεννήσατε μωρό νεκρό, ή τα παιδιά σας έχουν γεννηθεί το ένα αμέσως μετά το άλλο.

Πίνετε ή καπνίζετε πολύ.

Πάσχετε από κάποια χρόνια κατάσταση που σας υποχρεώνει να ακολουθείτε διαρκώς κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή.

ΤΟ ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ

Πρόκειται για κάτι βασικό για την τροφοδότηση σε πυρηνικά οξέα των ταχύτατα διαιρούμενων κυττάρων του εμβρύου και δεδομένου ότι το σώμα δεν αποθηκεύει φολικό οξύ και κατά την εγκυμοσύνη εκκρίνει τετραπλάσια ή πενταπλάσια ποσότητα της κανονικής, θα πρέπει να παίρνετε καθημερινά αρκετό. Μερικές φορές, συμπληρώματα υψηλότερων δόσεων, που φτάνουν μέχρι και 4mg συνιστώνται για τις γυναίκες οι οποίες έχουν αποκτήσει παιδιά με ατέλειες στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, όπως είναι η δισχιδής ράχη.

Το φολικό οξύ βρίσκεται στα ωμά φυλλώδη λαχανικά, το αρνίσιο συκώτι και τα καρύδια. Ωστόσο, επειδή τα συμπληρώματα φολικού οξέος θεωρείται ότι σε χαμηλές δόσεις δεν έχουν δυσμενείς επιπτώσεις, καλό είναι να τα παίρνουν όλες οι έγκυες.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΑΛΑΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Βιταμίνη Α

Πλήρες γάλα, εμπλουτισμένη μαργαρίνη, βούτυρο, κρόκος αυγού, λιπαρά ψάρια, ιχθυέλαια, συκώτι, νεφρά, πράσινα και κίτρινα λαχανικά, καρότα, το βράσιμο των καρότων απελευθερώνει τη βιταμίνη Α, για ευκολότερη αφομοίωση

Eνισχύει την αντίσταση στις μολύνσεις, είναι βασική για την όραση, το δέρμα και τους βλεννογόνους απαραίτητη για το σχηματισμό του σμάλτου των δοντιών, των μαλλιών και των νυχιών, σημαντική για την ανάπτυξη και το σχηματισμό του θυρεοειδούς.

Βιταμίνη Β1

Πλήρη δημητριακά, ξηροί καρποί, όσπρια, συκώτι, καρδιές, νεφρά, μαγιά μπίρας, φύτρο σταριού – μην τα πολυβράζετε μειώνεται η ωφέλεια τους

Βοηθάει την πέψη, είναι απαραίτητη για τη γονιμότητα, την ανάπτυξη το θηλασμό και τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού στις αρρώστιες

Βιταμίνη Β2

Μαγιά μπίρας, φύτρα σταριού, πλήρη δημητριακά, πράσινα λαχανικά, γάλα αυγά συκώτι- η ωφέλεια τους μπορεί να πάει χαμένη, αν εκτεθούν στο φως

Βοηθάει τη χημική διάσπαση όλων των τροφών, προλαμβάνει τα προβλήματα ματιών και επιδερμίδας, βασική κατά τη σύλληψη για την ανάπτυξη του εμβρύου

Βιταμίνη Β3

Μαγιά μπίρας, δημητριακά, συκώτι, νεφρά, πράσινα λαχανικά, λιπαρά ψάρια, αυγά, γάλα.

Αναπτύσσει τα κύτταρα του εγκεφάλου προλαμβάνει τις μολύνσεις των ούλων.

Βιταμίνη Β5

Συκώτι, νεφρά, καρδιές, αυγά, φιστίκια ίνες δημητριακών, πλήρη δημητριακά τυρί.

Βασική για όλες τις αναπαραγωγικές λειτουργίες του οργανισμού, συντηρεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Βιταμίνη Β6

Μαγιά μπίρας, πλήρη δημητριακά, συκώτι, καρδιές νεφρά φύτρο σταριού μανιτάρια πατάτες, μπανάνες, μελάσσα, ξερά λαχανικά.

Βοηθάει τον οργανισμό ν’αφομοιώνει τα λίπη και τα λιπαρά οξέα απαραίτητα για την παραγωγή των αντισωμάτων. Η έλλειψη της προκαλεί αναιμία και νευρικές παθήσεις.

Βιταμίνη Β12

Συκώτι, καρδιές, νεφρά, κόκκινα κρέατα, αυγά, γάλα, τυρί, ψάρια, οστρακοειδή.

Βασική για την ανάπτυξη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων για το σχηματισμό του νευρικού συστήματος του εμβρύου.

Φολικό οξύ (Βιταμίνη της οικογένειας Β)

Ωμά φυλλώδη λαχανικά, αρνίσιο συκώτι, καρύδια.

Ουσιώδης για τη δημιουργία αίματος και την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου.

Βιταμίνη C

Εσπεριδοειδή, φρέσκα φρούτα, κόκκινα, πράσινα και κίτρινα λαχανικά- καταστρέφεται με το πολύ βράσιμο

Βοηθάει την αντίσταση κατά των μολύνσεων, δημιουργεί ισχυρό πλακούντα, υποβοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο, σημαντικότατη για την αποκατάσταση θλάσεων και την επούλωση τραυμάτων.

Βιταμίνη D

Εμπλουτισμένο γάλα, λιπαρά ψάρια, ηπατικά έλαια, αυγά, βούτυρο, – το φως του ήλιου δραστηριοποιεί την προβιταμίνη στο δέρμα

Προάγει την απορρόφηση ασβεστίου από το έντερο και βοηθάει την ενσωμάτωση ασβεστίου απ’το αίμα τους ιστούς στα κύτταρα των οστών. Αναγκαία για την συντήρηση των μεμβρανών των κυττάρων

Βιταμίνη Κ

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά παράγεται κι απ’τον οργανισμό

Βοηθάει στην διαδικασία με την οποία πήζει το αίμα

Ασβέστιο

Γάλα, σκληρό τυρί, ολόκληρα μικρά ψάρια, φιστίκια, καρύδια, ηλιόσποροι πράσινα λαχανικά

Βασικό για την δημιουργία υγιών οστών και δοντιών, σημαντικό στους πρώτους μήνες οπότε αναπτύσσονται τα δόντια. Βασικός για τη δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων

Ψευδάργυρος

Ίνες δημητριακών, αυγά, συκώτι ξηροί καρποί κρεμμύδια οστρακόδερμα, ηλιόσποροι, φύτρο σταριού, πλήρη δημητριακά

Βοηθάει στο σχηματισμό πολλών ενζύμων και πρωτεϊνών αναγκαίων για την έκλυση βιταμίνης Α απ’τα αποθέματα του συκωτιού, στην κυκλοφορία του αίματος.

ΤΟ ΑΛΑΤΙ

Οι περισσότεροί μας παίρνουμε πολύ μεγάλη ποσότητα νατρίου αλλά κατά την εγκυμοσύνη έχετε ανάγκη περισσότερου αλατιού. Αν η διατροφή σας είναι ισορροπημένη θα πρέπει να σας παρέχει επαρκείς ποσότητες αλατιού.

ΟΙ “ΕΥΚΟΛΕΣ” ΤΡΟΦΕΣ

Οι πατάτες, παρά τα όσα τους “καταμαρτυρούν” είναι τροφή εξαιρετικά θρεπτική και δεν θα πρέπει να τις παραλείψετε από τη διατροφή σας. Η πατάτα περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) και νιασίνη, καθώς και επταπλάσια ποσότητα βιταμίνης απ’όση περιέχει ένα μήλο. Μην τις τηγανίζετε αν δεν θέλετε να “φορτωθείτε” με πολλές θερμίδες. Προσπαθείτε να μην τις ξεφλουδίζετε είτε πρόκειται να τις κάνετε ψητές είτε βραστές ή πουρέ το ξεφλούδισμα σημαίνει πως χάνετε αρκετή πρωτεΐνη φυτικές ίνες, βιταμίνες και σίδηρο.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΡΩΙΝΗ ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ

Παραδόξως, γυναίκες που υποφέρουν από ναυτίες κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μπορούν συγχρόνως να αισθάνονται πείνα. Το φαγητό ανακουφίζει απ’ τη ναυτία, η οποία όμως δεν αργεί να επανέλθει. Για να το καταπολεμήσουν αυτό πολλές γυναίκες βρίσκουν ότι τα μικρά και συχνά πρόχειρα τσιμπολογήματα και η αποφυγή τροφών πλούσιων ή πικάντικων καθώς και μυρουδιών (τηγανητά, καπνός), μπορεί να τις βοηθήσει κατά τις δύσκολες εβδομάδες. Παρότι ονομάζεται πρωινή αδιαθεσία η ναυτία μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή της ημέρας ή και όλη την ημέρα. Γι’ αυτό βρείτε ποιες είναι οι καλές σας ώρες και φροντίστε να τρώτε τότε το γεύμα σας ή κάτι πρόχειρο.

Η κατανάλωση πολλών αμυλωδών δεν φαίνεται να καταπραΰνει αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση, ενώ παράλληλα μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του βάρους σας. Πάντως, το λίπος δεν είναι ανάγκη να αποταμιεύεται κατά τον πρώτο καιρό έτσι, αν το ζήτημα είναι να τρώτε υδατάνθρακες υπό μορφή κέικ ή κάτι αντίστοιχου, είναι προτιμότερο απ’ το να μην τρώτε καθόλου, ιδίως αν κάνετε εμετούς. Υπάρχουν πιο θρεπτικές μορφές υδατανθράκων, όπως το πλήρες ψωμί, το ρύζι και οι πατάτες τροφές που είναι προτιμότερες από τα γλυκά, τα κέικ και μα μπισκότα.

Το γάλα, μολονότι δεν ανήκει στις θεωρούμενες βασικές τροφές, είναι μια σχετικά φτηνή πηγή πρωτεϊνών και μας παρέχει ασβέστιο μαζί με βιταμίνες Α και D. Η κρέμα του περιέχει τις μισές του θερμίδες κι έτσι, το άπαχο ή το αποβουτυρωμένο είναι προτιμότερο. Αν δεν σας αρέσει να το πίνετε μπορείτε να το χρησιμοποιείτε σε κρέμες σούπες και σως, ή να τρώτε τυρί ή γιαούρτι. Από τα τρόφιμα που αναφέρονται σ ’αυτό το κεφάλαιο, θα δείτε ότι μερικές είναι οι πηγές που σας παρέχουν τη θρεπτικότητα που είναι αναγκαία τόσο για την υγεία σας όσο και για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης σας.

Στη συνέχεια, αναφέρω μερικές πρόχειρες τροφές, τις οποίες μπορείτε να ετοιμάζετε στο σπίτι ή να τις τρώτε στη δουλειά σας, για να διώχνετε τις ναυτίες που πάνε να σας πιάσουν τις ώρες που εργάζεστε:

  • Φέτες από πλήρες ψωμί, ελαφρά φρυγανισμένο στο φούρνο
  • Σάντουιτς με πλήρες ψωμί και σκληρό τυρί
  • Ξηροί καρποί και σταφίδες
  • Ξερά βερίκοκα
  • Κέικ φρούτων (κατά προτίμηση φτιαγμένο με πλήρες αλεύρι και φύτρο σταριού)
  • Σκληρά πράσινα μήλα
  • Παξιμάδια και ανθότυρο ή μανούρι
  • Ωμά λαχανικά (καρότο, σέλινο, τρυφερά φασολάκια, ντομάτες)
  • Χυμούς φρέσκων φρούτων αραιωμένους με σόδα
  • Σόδα με μια φέτα λεμόνι ή λάιμ
  • Ένα ποτήρι μπίτερ-λέμον
  • Ένα ποτήρι μέντα χωρίς ζάχαρη, γουλιά γουλιά
  • Μoύσλι (στα είδη υγιεινής διατροφής) σε συνδυασμό με καρύδα ή μήλο
  • Αγνό φυσικό γιαούρτι με μέλι
  • Πολτό από φρούτα με ζάχαρη
  • Διάφορα αφεψήματα
  • Μαλακά, γλυκά, χυμώδη φρούτα όπως ροδάκινα, αχλάδια και δαμάσκηνα
  • Μιλκ-σέικ με αποβουτυρωμένο γάλα.

Πηγή:peirsteris.gr

 

Δημοσιεύθηκε την

CBD και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Το έλαιο CBD (κανναβιδιόλη) προέρχεται από τα φύλλα και τα άνθη της κάνναβης. Η κανναβιδιόλη δεν είναι ψυχοδραστική ουσία. Δρα στο ενδοκανναβιδοειδές σύστημα, το οποίο εμπλέκεται σε πολλές φυσιολογικές λειτουργίες, όπως η διάθεση, η φλεγμονή, ο μεταβολισμός και λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα(ECS) αποτελείται από υποδοχείς κανναβινοειδών, ενδογενή κανναβινοειδή (ενδοκανναβινοειδή) και τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση και την αποδόμηση των ενδοκανναβινοειδών.

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται σε μια ποικιλία υγιεινών, λιπαρών τροφών όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, οι σπόροι κάνναβης και οι σπόροι chia.

Εμπλέκονται στη σύνθεση  των κανναβινοειδών που παράγονται στο σώμα μας και στην ανάπτυξη και επιδιόρθωση των υποδοχέων ECS.

Όταν δεν λαμβάνετε επαρκή ωμέγα-3 από τη διατροφή σας, το ECS σας θα υποφέρει. Όχι μόνο δεν θα μπορεί να δημιουργήσει τα ενδοκανναβινοειδή, αλλά και οι υποδοχείς τους θα δυσλειτουργούν. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεπάρκεια ωμέγα-3 μπορεί να ευθύνεται εν μέρει για το υποθετικό σύνδρομο ανεπάρκειας ενδοκανναβινοειδών.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται σε πολλές πτυχές του ECS και η λήψη τους στη διατροφή μας είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του.

Τα  φυσικά ενδοκανναβινοειδή του σώματος  (τα κανναβινοειδή που παράγονται στο εσωτερικό του σώματος αντί να προέρχονται από εξωτερικές πηγές) είναι κατασκευασμένα από τα  ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα κύτταρα του σώματός μας. Επομένως, όταν τρώμε τροφές (π.χ. ξηρoύς καρπούς, ψάρια, λιναρόσπορους) ή λαμβάνουμε συμπληρώματα που περιέχουν ωμέγα-3  λιπαρά οξέα, το σώμα τα μετατρέπει σε ενδοκανναβινοειδή.

Το έλαιο CBD έχει αναλογία 3:1 των Ω6 προς Ω3 λιπαρών οξών, που θωρείται η τέλεια αναλογία των ωμέγα λιπαρών οξών για τον ανθρώπινο οργανισμό, την οποία δεν συναντάμε σε κανένα άλλο έλαιο.

Εξαιτίας της αλληλεπίδρασή τους με το ECS, η επαρκής πρόσληψη ωμέγα-3 μπορεί να ενισχύσει τα οφέλη της CBD, αυξάνοντας την απορρόφησή της στον οργανισμό μας.

 

Δημοσιεύθηκε την

Πόσο απαραίτητη είναι η Κοβαλαμίνη (βιταμίνη Β12) για τον οργανισμό μας?

Η βιταμίνη Β12, που ονομάζεται επίσης κοβαλαμίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που εμπλέκεται στο μεταβολισμό κάθε κυττάρου του ανθρώπινου σώματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντική στην φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος μέσω του ρόλου του στη σύνθεση της μυελίνης  και στην ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών.

Η βιταμίνη Β12,  μία από τις οκτώ υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος  Β, είναι η μεγαλύτερη και πιο δομικά περίπλοκη βιταμίνη. Υπάρχει σα σύμπλεγμα στις ζωικές πρωτεΐνες και η βασική της πηγή είναι οι μικροοργανισμοί του εντερικού συστήματος των χορτοφάγων ζώων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Β12 από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, του γάλακτος, των αυγών και των ψαριών. Υπάρχουν επίσης τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 διατίθενται σε δισκία είτε  μεμονωμένου παράγοντα ή πολυβιταμίνης ενώ τα φαρμακευτικά σκευάσματα μπορούν να χορηγηθούν με ενδομυϊκή ένεση.

Η πιο συνηθισμένη αιτία ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 στις αναπτυγμένες χώρες είναι η διαταραχή της απορρόφησης,  λόγω απώλειας του γαστρικού ενδογενούς παράγοντα, ο οποίος πρέπει να δεσμευτεί με την τροφική πηγή Β12 για να λάβει χώρα η απορρόφηση. Αυτή η κατάσταση    ονομάζεται κακοήθης αναιμία. Η διατροφική ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 είναι πολύ σπάνια στις αναπτυγμένες χώρες λόγω της επάρκειας της σε τρόφιμα  ζωικής προέλευσης αλλά και στη ύπαρξη πολλών εμπλουτισμένων με βιταμίνη Β12 τροφίμων.

Η μειωμένη πρόσληψη   της βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και μη αναστρέψιμη βλάβη, ειδικά στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα . Σε επίπεδα μόνο ελαφρώς χαμηλότερα από τα φυσιολογικά, μπορεί να παρατηρηθεί, μεταξύ άλλων, μια σειρά από συμπτώματα όπως κόπωση, λήθαργος, κατάθλιψη, κακή μνήμη, δύσπνοια, πονοκέφαλοι και χλωμό δέρμα, ειδικά σε ηλικιωμένους (άνω των 60 ετών)  οι οποίοι παράγουν λιγότερο γαστρικό οξύ στο στομάχι καθώς μεγαλώνουν, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ανεπάρκειας Β12. Η έλλειψη  βιταμίνης Β12 μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα μανίας και ψύχωσης.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 προκαλείται συνήθως από χαμηλή πρόσληψη, αλλά μπορεί επίσης να προέλθει από δυσαπορρόφηση, από  εντερικές διαταραχές, χαμηλή παρουσία δεσμευτικών πρωτεϊνών και χρήση ορισμένων φαρμάκων. Η βιταμίνη Β12 είναι σπάνια στα προϊόντα φυτικής προέλευσης, έτσι οι χορτοφάγοι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Τα βρέφη επίσης διατρέχουν  κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 αν γεννηθούν από μητέρες που είναι χορτοφάγοι. Οι ηλικιωμένοι που η διατροφή τους είναι περιορισμένη σε  κρέας ή ζωικά προϊόντα είναι επίσης ευάλωτοι. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να εμφανιστεί μεταξύ 40% και 80% του χορτοφαγικού πληθυσμού .

Πλούσιες πηγές βιταμίνης Β12 είναι το συκώτι, το μοσχάρι, αρνί, , ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα

Πηγή: hygeia.gr

Health Sign Vitamin B12 1000μg (Methylcobalamin) 30 Sublingual Tabs – €5.60

Δημοσιεύθηκε την

Τα 10 θαυματουργά βότανα της Κρήτης

Αστείρευτος ο πλούτος της κρητικής γης, καθώς περισσότερα από 2.000 φυτά – εκ των οποίων περίπου τα 200 είναι ενδημικά – «γεννιούνται» κάθε χρόνο στα βουνά, τα δάση και τους αγρούς της.

Ανάμεσά τους, βότανα με θεραπευτικές ιδιότητες, που «είδαν» την… φήμη τους να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, αλλά και «ταπεινά» αγριόχορτα, που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, για να γιατρέψουν πληγές, να «νικήσουν» το κρύο και τις αρρώστιες.

Έρωντας (δίκταμο): Συγκαταλέγεται στα ενδημικά βότανα της Κρήτης, φυτρώνει σε γκρεμούς και απόκρημνες πλαγιές και καταναλώνεται συνήθως ως ρόφημα. Θεωρείται φάρμακο για το στομάχι, διαθέτει επουλωτικές ιδιότητες, ενώ χρησιμοποιείται και ως αιμοστατικό.

Αρισμαρί (δεντρολίβανο): Αντιβακτηριδιακό και αντισηπτικό, συμβάλλει στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, της ημικρανίας και της αϋπνίας, είναι καρδιοτονωτικό, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και έχει συνδεθεί από τους επιστήμονες με την καταπολέμηση της τριχόπτωσης.

Αλόη: Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, η αλόη ευδοκιμεί σε θερμά και ξηρά κλίματα και θεωρείται εξαιρετικό τονωτικό. Χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό σε εγκαύματα, μελανιές, φουσκάλες, πληγές και τσιμπήματα εντόμων, βελτιώνει την λειτουργία του πεπτικού συστήματος και περιορίζει τους σκελετικούς και μυϊκούς πόνους.

Βάλσαμο ή σπαθόχορτο: Ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες και θεωρείται «ασπίδα» για το άγχος, τις συναισθηματικές διαταραχές που συνδέονται με την εμμηνόπαυση, το έλκος του στομάχου, τις αρθρίτιδες και τις ρευματικές παθήσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης ως αντισηπτικό σε πληγές και εκδορές.

Γαϊδουράγκαθο: Η συλλογή του ξεκινάει τον Απρίλιο και ολοκληρώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Συμβάλλει στην βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, διαθέτει αντιαλλεργικές ιδιότητες και ρίχνει τον πυρετό.

Μαλοτήρα: Είδος τσαγιού, που φυτρώνει στα βουνά της Κρήτης και συλλέγεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Το όνομά του προέρχεται από την περίοδο της Ενετοκρατίας στο νησί, από τις λέξεις male (κακό, αρρώστια) και tirare (σύρω, τραβάω). Διουρητικό, με ευεργετικές ιδιότητες για το στομάχι, θεωρείται ιδανικό για κρυολογήματα και παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος.

Μαντζουράνα: Περιέχει αιθέρια έλαια και τανίνες και χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Συστήνεται επίσης σε όσους υποφέρουν από ημικρανίες, άγχος και αϋπνίες, βοηθάει στην πέψη των τροφών, ενώ λειτουργεί και ως καταπραϋντικό, σε στραμπουλήγματα και μυϊκούς τραυματισμούς.

Τσουκνίδα: Το… παρεξηγημένο (κυρίως λόγω των αλλεργικών αντιδράσεων που μπορεί να προκαλέσει) βότανο, που φυτρώνει σε κάθε γωνιά της Κρήτης, διαλύει το ουρικό οξύ και θεωρείται ιδανικό για εκείνους που ταλαιπωρούνται από κυστίτιδες, πέτρες στην χολή και παθήσεις των νεφρών. Είναι επίσης χρήσιμη σε περιπτώσεις αιμορραγίας (π.χ. ρινορραγία) και δρα κατά των αιμορροΐδων.

Φασκόμηλο: Στα βουνά της Κρήτης φυτρώνει κυρίως το «σγουρό» φασκόμηλο, που χρησιμοποιείται τόσο σε αφεψήματα, όσο και στην μαγειρική. Διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται από εκείνους που ταλαιπωρούνται από κρυολογήματα και παθήσεις του αναπνευστικού. Ανήκει στα βότανα που θεωρούνται εξαιρετικά ηρεμιστικά, ενώ έχει και την ιδιότητα να απωθεί τα έντομα (π.χ. σκόρος).

Κολιτσίδα: Αγριόχορτο που ριζώνει ανάμεσα στις πέτρες, συνήθως σε ακαλλιέργητες εκτάσεις και περιέχει, μεταξύ άλλων, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Διαθέτει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, καθαρίζει την χολή και τα νεφρά και χρησιμοποιείται για την επούλωση πληγών και για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χρήση βοτάνων από ασθενείς, εγκύους, μικρά παιδιά και ευπαθείς ομάδες, πρέπει να γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό που τους παρακολουθεί και πάντα στις κατάλληλες δόσεις, ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρενέργειες.

Πηγή: Kritimono.gr

Health Aid Milk Thistle Liquid 50ml Aπο €15.50 μόνο με €10.80
Δημοσιεύθηκε την

Η σημασία της πρωτεΐνης στη διατροφή μας

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα βασικότερα μακροθρεπτικά συστατικά με πολυσήμαντους ρόλους για την ανάπτυξη και συντήρηση του ανθρώπινου οργανισμού.Οι δομικοί λίθοι των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα, τα οποία κατά πλειοψηφία συνθέτει ο οργανισμός (μη απαραίτητα), ενώ όσα δεν μπορεί να τα συνθέσει, τα προσλαμβάνει από τις τροφές (απαραίτητα αμινοξέα).

Τα οφέλη για τον οργανισμό από την πρωτεΐνη

Οι πρωτεΐνες παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό, αντίστοιχη θερμιδικά με αυτή των υδατανθράκων. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος τους στην αύξηση και ανάπτυξη του οργανισμού κατά την παιδική ηλικία, την εφηβεία και την εγκυμοσύνη.

Οι πρωτεΐνες αποτελούν τα δομικά υλικά για τους μύες, τους χόνδρους, το δέρμα και το αίμα. Συμβάλλουν στη συντήρηση και επιδιόρθωση των κυττάρων και των ιστών στο σώμα μας.

Συντελούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, μιας και αποτελούν τους δομικούς λίθους για το σχηματισμό των ορμονών, ενζύμων, νουκλεικών οξέων κ.λπ. Κατά την άθληση, η πρωτεΐνη μειώνει την απώλεια μυϊκής μάζας, επιταχύνει την αποκατάσταση και συντελεί στην αύξηση της άλιπης μυϊκής μάζας στο σώμα.

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεστε όμως;

Αρκεί ένα πρωτεϊνούχο τρόφιμο από τα παραπάνω στα περισσότερα γεύματα ή σνακ σας. Σκεφτείτε ότι οι ανάγκες ενός ατόμου σε πρωτεΐνη δεν ξεπερνούν το 15-20% της συνολικής ενέργειας που αυτός χρειάζεται μέσα στην ημέρα. Είναι καλό όμως να μοιράζεται στα περισσότερα γεύματά σας και να μην καταναλώνεται όλη μαζί σε ένα γεύμα. Μοιράζοντας την πρωτεΐνη, θα ρυθμίσετε καλύτερα τον κορεσμό σας για να μην νιώθετε ότι πεινάτε.

Καλό είναι επίσης να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με πρωτεΐνη κάθε 6 ώρες, καθώς αυτός είναι ο χρόνος «ανακύκλωσης» της σεροτονίνης στον οργανισμό, μιας ορμόνης που προκαλεί μια ευφορία/ ευχάριστη διάθεση και φτιάχνεται από το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο υπάρχει στις πρωτεΐνες.

Οι παραπάνω συστάσεις για πρωτεΐνη εξυπηρετούν έναν επιπλέον σκοπό: τη διατήρηση της μυϊκής μάζας! Όταν κάποιος χάνει κιλά, χάνει κιλά από όλους τους ιστούς/τμήματα του σώματός του: νερό, λίπος, ελάχιστη οστική μάζα, μυϊκή μάζα. Αντίθετα, κάνοντας άσκηση, λοιπόν (όχι απαραίτητα γυμναστήριο) χτίζετε μυϊκή μάζα – για να χτιστεί όμως μυϊκή μάζα χρειάζεστε πρωτεΐνη. Μια καλή συμβουλή είναι να προσθέσετε στο «μεταγωνιστικό» σας γεύμα κίτρινο τυρί light, γαλοπούλα βραστή, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι. Μην ξεχνάτε ότι, όσα κιλά και να χάσετε, αν δεν προστατέψετε ή δεν αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα είναι πολύ πιθανό να εμφανίσετε μια χαλάρωση αντί για σύσφιξη του σώματος όπως πιθανόν επιθυμείτε.

 

Η ορθή κατανάλωση πρωτεϊνών προκαλεί κορεσμό;

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η ορθή κατανάλωση πρωτεϊνών ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής προκαλεί περισσότερο κορεσμό σε αντίθεση με μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, όπως:

  • ψάρι
  • άπαχο κρέας
  • αυγό
  • μανιτάρια
  • ψητά φασόλια και φακές

είναι μερικά από τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως τα πιο χορταστικά σε μια υγιεινή διατροφή.

Συνεπώς, πέρα από τη θρεπτική της αξία, η πρωτεΐνη έχει την ιδιότητα να κατευνάζει για μεγάλο διάστημα το αίσθημα της πείνας. Ακόμη, έρευνες δείχνουν μια ελάττωση στη συνολική πρόσληψη θερμίδων ημερησίως κατά 10% σε άτομα που καταναλώνουν μια διατροφή επαρκή σε πρωτεΐνη.

Πολύ σημαντικό ρόλο βέβαια παίζει και η ποιότητα της προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης, καθώς και οι μερίδες των τροφίμων.

Η πρόσληψη πρωτεϊνών με αυξημένα λιπαρά και η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων (π.χ. λουκάνικα, αλλαντικά), όχι μόνο δεν προάγουν την υγεία, αλλά αυξάνουν και το ρίσκο για εμφάνιση παθολογικών καταστάσεων, όπως:

  • σακχαρώδης διαβήτης
  • τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  • η παχυσαρκία
  • το μεταβολικό σύνδρομο κ.ά.

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών;

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά, με προτίμηση στα χαμηλών λιπαρών.
  • Τα ψάρια και τα θαλασσινά: Πέρα από την υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη μας προσφέρουν και μεγάλες ποσότητες σε «καλά» λιπαρά οξέα (ω3).
  • Τα άπαχα μέρη του χοιρινού ή μοσχαρίσιου κρέατος.
  • Τα πουλερικά: Αφαιρώντας την πέτσα μειώνουμε τα κορεσμένα λιπαρά.
  • Αυγά: Δώστε μεγαλύτερη έμφαση στο ασπράδι του αυγού.
  • Τα όσπρια: Τα φασόλια αποτελούν την καλύτερη φυτική πηγή πρωτεΐνης και επιπλέον είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο το αίσθημα του κορεσμού.
  • Ανάλατοι ξηροί καρποί: Προτιμήστε αμύγδαλα -30 γραμμάρια αμύγδαλα προσδίδουν 6 γρ πρωτεΐνης.
  • Προϊόντα ολικής άλεσης.
  • Τοφού, σόγια και προϊόντα σόγιας.

Συμπερασματικά

Θα λέγαμε ότι η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει έγκυρη επιμόρφωση, τόσο όσον αφορά στην ποιότητα, όσο και στην ποσότητα των πρωτεϊνών στη διατροφή μας.

Η επιλογή τροφίμων που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, αλλά χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, καθώς και η αποφυγή της χρήσης επιπρόσθετων πρωτεϊνικών συμπληρωμάτων, όταν δεν κρίνεται κλινικά αναγκαίο είναι σημαντικοί παράγοντες για την διασφάλιση της υγείας.

ΠΗΓΗ: Της Ελένης Βούτου & της Ειρήνης Κύρα απο το mednutrition.gr

 

Superfoods Your Bar Υψηλής Πρωτεΐνης 45gr Aπο €2.40 μόνο €1.80